Спеціальні потреби

У В’єтнамі в очікуванні візиту Путіна цитують його схвалення “прагматичної” позиції Ханоя щодо України


Швачки готують російські прапори напередодні візиту президента Росії Володимира Путіна до В'єтнаму, Ханой, 18 червня 2024 р. REUTERS/Thinh Nguyen
Швачки готують російські прапори напередодні візиту президента Росії Володимира Путіна до В'єтнаму, Ханой, 18 червня 2024 р. REUTERS/Thinh Nguyen

Газета Комуністичної партії В’єтнаму Nhan Dan в очікуванні візиту до країни російського президента Володимира Путіна опублікувала його заяви, що містять схвалення “збалансовану позиція” уряду В’єтнаму щодо російської війни та підтримку ним “прагматичного шляху вирішення кризи в Україні”.

В'єтнам, офіційно дотримуючись нейтральної зовнішньої політики, утримався від засудження агресивного нападу Росії на Україну, нагадує агенція Reuters. Цю позицію країни Заходу визнали занадто близькою до Кремля, пише агенція.

Путін прибуває до Ханоя одразу після візиту до Північної Кореї, де він підписав із Кім Чен Ином нову угоду про стратегічне партнерство і взаємну допомогу, якщо котрась з країн “зазнає нападу”.

В’єтнамські поліцейські на варті біля готелю Metropole Hanoi, де, як очікується, зупиниться президент Росії Володимир Путін? Ханой, В’єтнам, 19 червня 2024 р. REUTERS/Athit Perawongmetha
В’єтнамські поліцейські на варті біля готелю Metropole Hanoi, де, як очікується, зупиниться президент Росії Володимир Путін? Ханой, В’єтнам, 19 червня 2024 р. REUTERS/Athit Perawongmetha

Як повідомляв Голос Америки, Путін обрав В’єтнам п’ятою країною для своїх закордонних поїздок на початку п’ятого президентського терміну. Його подорожі обмежені через ордер на арешт Міжнародного кримінального суду за підозрою у незаконному примусовому переміщенні українських дітей з окупованих територій України до Росії.

Після інавгурації в травні 2024 р. Путін насамперед відвідав Китай, Білорусь та Узбекистан. На червень випали його поїздки в Північну Корею та В’єтнам, а згодом його очікують в Казахстані, і можливо, в Туреччині.

У статті Nhan Dan йдеться, що Путін назвав енергетику “сферою стратегічного значення у двосторонньому співробітництві” та згадав спільні російсько-в’єтнамські підприємства з викопного палива в Південно-Китайському морі та на півночі Росії.

Він також згадав ініціативу “створення Центру ядерної науки і технологій у В’єтнамі” за підтримки “Росатома”, російського державного гіганта ядерної енергетики.

В'єтнам історично є великим імпортером російської зброї. Путін сказав, що операції в рублях і в'єтнамських донгах склали 60% двосторонніх торговельних платежів у першому кварталі цього року, порівняно з більш ніж 40% минулого року.

Однак торгівля В'єтнаму з Росією залишається обмеженою, а Сполучені Штати та Китай є основними торговими партнерами Ханоя, нагадує Reuters.

Брифінг. Путін у Північній Кореї та поставки Пхеньяном зброї
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG