Спеціальні потреби

США втретє відзначають національне свято День визволення рабів


Галвестон, штат Техас
Галвестон, штат Техас

У середу в Сполучених Штатах втретє щорічно відзначається федеральне свято, яке вшановує емансипацію поневолених темношкірих людей у 1865 році наприкінці Громадянської війни.

Назва свята походить від 19 червня 1865 року ( Juneteenth – злиття слів червень та девятнадцятий) , коли генерал-майор армії США Гордон Грейнджер увійшов до Галвестона, штат Техас, і повідомив приблизно 250 000 рабам, що вони звільнені після чотирьох років війни між переможною армією Союзу на півночі США та південними конфедеративними штатами.

Наказ Ґрейнджера призвів до виконання Прокламацію про звільнення, підписану 1 січня 1863 року тодішнім президентом Авраамом Лінкольном, яка звільнила понад 3 мільйони поневолених чорношкірих осіб на території всіх конфедеративних штатів, але справді не набула чинності до кінця війни, поки Конфедерація не капітулювала.

Чорношкірі громади вшановували цю дату як фактичне закінчення рабства в приватному порядку протягом наступного століття. Перше офіційне святкування Дня звільнення рабів відбулося в 1980 році, коли Техас оголосив його святом штату. Інші громади в США поступово почали визнавати цей день офіційним святом.

Зусилля зробити 19 червня федеральним святом набрало обертів під час руху Black Lives Matter – Життя чорношкірих осіб мають значення – руху проти расизму та жорстокості поліції, особливо після вбивства афроамериканця Джорджа Флойда білим поліцейським у Міннеаполісі у 2020 році.

Значна частина успіху цієї кампанії належить Опал Лі, афроамериканській вчительці на пенсії та активістці, відомої як «бабуся 1 червня». У дитинстві Лі стала свідком того, як група з 500 білих расистів розгромила та спалила будинок її родини дотла.

У 2016 році у віці 89 років вона розпочала пішохідну кампанію, пройшовши сотні кілометрів зі свого рідного міста Форт-Ворт, штат Техас, до Вашингтона, округ Колумбія, закликаючи визнати 19 червня національним святом.

Її зусилля стали реальністю у 2021 році, коли президент Джо Байден підписав прийнятий Конгресом закон, який визначає 19 червня як 11-е національно свято.

У прокламації, в якій 19 червня визнано національним святом, президент Байден сказав, що 19 червня «не лише знаменує собою кінець первородного гріха рабства в Америці, але й початок роботи в серці та душі нашої нації: виконання обіцянки «Справжня Америка для кожного американця»».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG