Спеціальні потреби

Зближення Росії з Північною Кореєю посилює важливість НАТО, каже Єнс Столтенберґ


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на конференції в Канаді 19 червня 2024 р.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ на конференції в Канаді 19 червня 2024 р.

Генеральний Секретар НАТО Єнс Столтенберґ, коментуючи військову співпрацю Росії і Північної Кореї, назвав її ознакою небаченого раніше зближення авторитарних режимів.

Боєприпаси йдуть одразу на фронт для атак на українців.

Єнс Столтенберґ, перебуваючи в Канаді, оцінював оголошені положення угоди, яку російській керівник Владімір Путін підписав 19 червня з північнокорейським керівником Кім Чен Ином у Пхеньяні.

Столтенберґ нагадав, що ознаки тісної військової співпраці Росії з Північною Кореєю з’явилися ще раніше, коли російська армія почала отримувати північнокорейську зброю на додаток до зброї з Ірану, що Москві досі заперечували.

“Північна Корея надала величезну кількість боєприпасів. Ми бачимо, як вони вантажать контейнери з боєприпасами на потяги в Північній Кореї і везуть їх через кордон між Північною Кореєю та Росією - там є маленький відтинок кордону біля тихоокеанського узбережжя. Потяги їдуть аж до фронту і розвантажуються там. І ті боєприпаси йдуть одразу на фронт для атак на українців”, - сказав Єнс Столтенберґ.

Генеральний секретар НАТО також зауважив, що “звичайно ж, Росія навзамін щось дає Північній Кореї” і сказав, що це може бути підтримка північнокорейських ядерних і ракетних розробок.

“Коли відбувається більше зближення авторитарних режимів таких як Північна Корея, Китай, Іран, Росія, то ще важливіше, щоб були згуртовані ми, як країни, які вірять у свободу і демократію. Отже, в цьому НАТО зараз важливіше, ніж досі”, - сказав Єнс Столтенберґ.

Він повідомив, що на наступний саміт НАТО у Вашингтоні в липні запрошені керівники країн тихоокеанського регіону: Австралія, Північна Корея і Японія.

Про угоду Росії і Північної Кореї

Агенція Associated Press (AP), оцінюючи домовленість про партнерство Росії і Північної Кореї зауважує, що “хоча ця угода може бути найпотужнішим договором між країнами, підписаним після холодної війни, існують різні думки щодо того, наскільки сильні зобов’язання щодо безпеки взяла на себе Росія”.

“Кім Чен Ин заявив, що угода підняла двосторонні відносини до рівня альянсу, хоча Путін був більш стриманий і не назвав це альянсом”, - зауважено в аналізі агенції.

Найбільше звертають увагу статтю 4 в російсько-північнокорейському договорі, де за даними державних ЗМІ Північної Кореї йдеться, що якщо одна з країн зазнає вторгнення і буде в стані війни, то інша повинна “негайно задіяти всі засоби" для надання "військової та іншої допомоги".

Але там також сказано, що дії мають відповідати законам обох країн, а також статті 51 Статуту ООН, що визнає право держави-члена ООН на самооборону.

Для деяких аналітиків, пише AP, це лунає як обіцянка, що Москва втрутиться, якщо Північна Корея зазнає нападу, продовжуючи обіцяне у договорі 1961 року між Північною Кореєю та Радянським Союзом.

Та угода була скасована після розпаду СРСР, а в 2000 році була замінена на іншу, яка пропонувала менші гарантії безпеки.

AP цитує Чонг Сеонг Чанга, аналітика південнокорейського Інституту Седжонг про те, що угода повторює формулювання договору 1961 року, а також положення договору про взаємну оборону між США та Південною Кореєю про взаємодію, якщо якась з країн постане перед загрозою вторгнення.

"Північна Корея та Росія повністю відновили свій військовий альянс часів холодної війни", — сказав Чонг.

Але інші експерти були обережні, зауважує агенція. Анкіт Панда, старший аналітик Фонду Карнегі, сказав AP, що стаття 4 ретельно сформульована, щоб уникнути автоматичного втручання.

Також незрозуміло, чому стаття посилається на Статут ООН. Тим не менш, загальна картина полягає в тому, що "обидві сторони готові викласти на папері та показати світові, наскільки широко вони мають намір розширити сферу своєї співпраці", — сказав Панда.

Як далеко зайде військова співпраця?

AP вважає, що Владімір Путін пов’язав військову співпрацю з Північною Кореєю із постачанням західних озброєнь в Україну, маючи на увазі системи високоточної зброї, бойові літаки та іншу високотехнологічну зброю.

"Російська Федерація не виключає розвитку військово-технічного співробітництва з Корейською Народно-Демократичною Республікою згідно з підписаним сьогодні документом", - сказав Путін.

Агенція доходить висновку, що ця заява фактично формалізує те, що, як стверджують західні країни, відбувається вже зараз.

США та інші союзники стверджують, що Росія отримала від Північної Кореї балістичні ракети та іншу амуніцію, оскільки війна в Україні виснажує запаси зброї Москви, і що Росія передала Пхеньяну технології, які можуть посилити загрозу, яку становить ядерна зброя та ракетна програма Кіма.

Державні ЗМІ Північної Кореї заявили, що угода вимагає від країн вжити заходів для зміцнення їхньої спільної обороноздатності, але не уточнили, якими будуть ці кроки та чи включатимуть вони спільний військовий вишкіл.

Угода також закликає країни до активної співпраці у зусиллях зі встановлення "справедливого та багатополярного нового світового порядку", повідомляє Центральне інформаційне агентство Північної Кореї, підкреслюючи, як країни об’єднуються перед обличчям їх окремої ескалації конфронтації зі Сполученими Штатами. та її союзників.

Економічний аспект угоди

Associated Press вказує, що проголошене партнерство Москви і Пхеньяна також передбачає розвиток економічних зв’язків, що є особливо важливим для Північної Кореї, бо вона потерпає від міжнародних санкцій.

Північній Кореї потрібні товари і сировина, а у відповідь вона може постачати робочу силу Росії, виснажену війною.

Пхеньян був би зацікавлений у конвертуванні зарплати з рублів у долари чи євро, щоб отримувати тверду валюту.

Путін сказав, що за останній рік російсько-північнокорейський товарообіг зріс у дев'ять разів, але визнав, що сам обсяг залишається "скромним".

Згідно з AP південнокорейські аналітики передбачають, що Північна Корея може спробувати збільшити експорт робочої сили до Росії та інші види діяльності, щоб отримати іноземну валюту всупереч санкціям ООН, хоча навряд чи будуть оприлюднені всі деталі домовленостей між Кім Чен Ином і Путіним.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG