Спеціальні потреби

Байден вперше публічно попередив Ізраїль про припинення постачання деяких видів зброї США в разі сухопутного нападу на Рафах


Президент США Джо Байден сідає на літак Air Force One у міжнародному аеропорту Мілуокі, штат Вісконсин, 8 травня 2024 року, прямуючи до Чикаго. (Фото: Mandel NGAN / AFP)
Президент США Джо Байден сідає на літак Air Force One у міжнародному аеропорту Мілуокі, штат Вісконсин, 8 травня 2024 року, прямуючи до Чикаго. (Фото: Mandel NGAN / AFP)

Президент США Джо Байден вперше публічно попередив Ізраїль, що Сполучені Штати припинять постачати країні деякі види зброї, якщо Ізраїль здійснить широкомасштабний сухопутний наступ на місто Рафах на півдні Смуги Гази, де знайшли притулок понад мільйон палестинців, рятуючись від війни в інших частинах регіону.

Цивільні жителі були вбиті в Газі внаслідок тих бомб та інших засобів, які вони [Ізраїль] використовують проти населених пунктів
Джо Байден

Про це Байден заявив у ексклюзивному інтерв’ю CNN 8 травня, в якому він торкнувся широкого спектра питань, включно з президентськими перегонами.

В інтерв’ю Байден визнав, що в результаті використання американської зброї Ізраїлем в Газі загинули цивільні.

Водночас президент нагадав, що США призупинили постачання Ізраїлю 3500 бомб з огляду на занепокоєння, що ця зброя може бути використана у нападі на Рафах, останнє місто Смуги Гази, яке не було зруйноване протягом війни Ізраїлю проти ХАМАСу.

“Цивільні жителі були вбиті в Газі внаслідок тих бомб та інших засобів, які вони [Ізраїль] використовують проти населених пунктів”, - заявив Байден.

“Вони не отримають нашої підтримки, якщо справді підуть на ці населені пункти”, — сказав Байден, зауваживши, що ізраїльські війська допоки не заходили в Рафах.

Водночас Байден пообіцяв продовжувати надавати Ізраїлю захисну зброю.

“Ми продовжуватимемо забезпечувати безпеку Ізраїлю що стосується “Залізного купола” та його здатності відповідати на атаки, подібні до тих, що нещодавно відбулися з Близького Сходу”, — заявив Байден.

Президент також зазначив, що дослухається до пропалестинських студентських протестів у багатьох американських університетах, зазначивши, що він “чує повідомлення” молодих американців.

Однак, на його думку, протестувальники зайшли занадто далеко.

“Існує законне право на свободу слова та протест. На це є законне право, і вони мають на це право. Але немає законного права використовувати мову ненависті. Немає законного права погрожувати студентам-євреям. Не існує законного права блокувати людям доступ до занять. Це проти закону”, - сказав Байден в інтерв’ю.

Ізраїльські офіційні особи висловили своє розчарування заявами Байдена.

“Це важка і дуже невтішна заява від президента, якому ми вдячні з початку війни”, – заявив посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан, слова якого наводить агентство AFP.

“Якщо Ізраїлю заборонено заходити у такий важливий і центральний район, як Рафах, де перебувають тисячі терористів, заручників і лідерів ХАМАСу, як саме ми маємо досягти наших цілей?” – додав він.

Тим часом позапартійний сенатор Берні Сандерс привітав коментарі президента, назвавши їх “гарним кроком вперед”.

“Я думаю, що це гарний крок вперед. Я вважаю, що ми повинні зробити ще більше. Суть у тому, Кейтлен, що те, що Нетаньяху зробив у Газі, виходить за всі межі”, - заявив Сандерс в інтерв’ю CNN 8 травня після розмови Байдена з мережею.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та інші офіційні особи країни останнім часом неодноразово давали зрозуміти, що Ізраїль планує здійснити наземну операцію в Рафаху попри опозицію міжнародної спільноти, й зокрема Сполучених Штатів, а також незалежно від досягнення перемир’я в обмін на звільнення заручників. Ізраїль бачить таку операцію необхідною для досягнення своєї цілі повного знищення ХАМАСу.

Натомість США та інші країни й міжнародні організації занепокоєні щодо ймовірних жертв серед цивільного населення та загальних гуманітарних наслідків в разі проведення операції в переповненому цивільними переселенцями місті.

Сполучені Штати неодноразово закликали Ізраїль відмовитися від наземної операції в Рафаху, визначивши її своєрідною червоною лінією для відносин двох країн.

Тим часом Ізраїль раніше цього тижня наказав 100 000 палестинців евакуюватися з Рафаху, а також захопив пункт перетину кордону Рафаха з Єгиптом, який був головним шляхом постачання гуманітарної допомоги в Газу.

За повідомленнями AFP, зранку 9 травня, після інтерв’ю Байдена, над Рафахом здіймалися стовби диму від ізраїльських ударів по кількох районах міста.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG