Спеціальні потреби

Байден скасовує вимогу депортації для частини іммігрантів без документів, одружених з громадянами США


Президент США Джо Байден в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні, 17 червня 2024 року. (Фото: REUTERS/Elizabeth Frantz)
Президент США Джо Байден в Овальному кабінеті Білого дому у Вашингтоні, 17 червня 2024 року. (Фото: REUTERS/Elizabeth Frantz)

Президент США Джо Байден 18 червня має намір оголосити про запровадження нових заходів правового захисту для осіб, які проживають у США, не маючи на те відповідних дозвільних документів, але є одруженими з американськими громадянами.

Згідно із новими правилами, такі подружжя американських громадян будуть захищені від ризику бути депортованими з країни, а також зможуть отримати дозвіл на роботу та шлях до отримання громадянства США згодом.

Про це повідомляють американські медіа, зокрема, видання The Washington Post та The New York Times, з посиланням на двох неназваних посадовців адміністрації Байдена, знайомих з деталями запланованого оголошення.

За підрахунками посадовців адміністрації, близько 500 000 людей без дозволу на легальне проживання у США одружені з американськими громадянами, а також близько 50 000 прийомних незадокументованих дітей американських громадян зможуть скористатися з нової програми.

Однією з умов для подання заявки стане проживання іммігранта у США протягом щонайменше 10 років станом на 17 червня 2024 року, а також відповідність іншим стандартним вимогам, як то перевірки на відсутність кримінального минулого тощо.

За підрахунками Інституту міграційної політики, які наводить The Washington Post, близько 1,1-1,3 мільйона іммігрантів без документів одружені з громадянами США. Таким чином, сотні тисяч з них не зможуть скористатися з програми через недостатній час, проведений у США, наявність кримінальних судимостей тощо.

Байден зробить відповідне оголошення під час відзначення в Білому домі 12-ї річниці іншої програми допомоги несанкціонованим іммігрантам, запровадженої за часів його перебування на посаді віцепрезидента країни.

Тоді, 15 червня 2012 року, президент Барак Обама започаткував програму – відому як Відкладення дій щодо прибулих у дитинстві, або DACA за англійською абревіатурою – яка дозволила іммігрантам без документів, що прибули до Сполучених Штатів ще у дитинстві, подавати заявки на отримання дозволу на роботу та згодом мати можливість отримати американське громадянство.

Згідно з оцінками посадовців, на які посилаються медіа, зміни, запропоновані Байденом, можуть стати найбільш далекосяжним та радикальним одностороннім кроком президента у сфері допомоги нелегальним іммігрантам відтоді, як президент Барак Обама запровадив DACA.

Відповідно до чинного законодавства, одруження з американським громадянином зазвичай відкриває відносно швидкий шлях до отримання громадянства США.

Однак люди, які перетнули кордон Сполучених Штатів нелегально — замість того, щоб прибути в країну з відповідною візою — повинні, відповідно до федерального закону, повернутися до своїх країн на термін до 10 років, щоб звідти подати заяву на повернення до США й отримання грін-карти.

Згідно з новими правилами, які оголосить президент Байден, таку заяву тепер можна буде подати безпосередньо у США, без необхідності залишати країну.

В основу нової програми президента Байдена буде покладено концепцію “умовно-дострокового звільнення на місці” або “паролю на місці”. Згідно з цією концепцією, яку в минулому вже застосовували щодо інших груп несанкціонованих іммігрантів, такі іммігранти у Сполучених Штатах можуть отримати захист від депортації на певний період часу, а також дозвіл на роботу. Відтак, вважають деякі аналітики, програму буде важко оскаржити в суді.

“Пароль існує протягом багатьох десятиліть і використовується в багатьох різних контекстах, — сказала Керрі Телбот, виконавча директорка правозахисної групи Immigration Hub, яку цитує The Washington Post. — Я думаю, що суди визнають важливість наявності таких повноважень”.

Втім, як зазначають оглядачі, запропоновані Байденом зміни можуть ще більше загострити суспільні дебати навколо теми імміграції, яка поляризує американське суспільство впродовж тривалого часу.

“Те, що робить адміністрація Байдена, цілком може виявитися найбільшою новиною для імміграційної політики, заснованої на здоровому глузді, відтоді як програма DACA у 2012 році допомогла залишитися тим, хто приїхав у дитинстві”, — зазначила Марі Урбіна, колишня старша помічниця сенатора Гаррі Ріда та керівна директорка прогресивної неприбуткової організації Indivisible, яку цитує The New York Times.

“Це напад на демократію”, — заявив у понеділок у соціальних мережах Стівен Міллер, автор антиімміграційної політики колишнього президента Дональда Трампа. Серед іншого, він назвав нову програму Байдена “неконституційною амністією нелегальним іноземцям під час вторгнення на кордоні”.

Президент Байден з одного боку використав свої виконавчі повноваження для надання захисту іммігрантам без документів ширше за будь-якого іншого президента, зазначає The Washington Post. Так, наприклад, за час його президентства тимчасовий захищений статус отримав понад 1 мільйон іммігрантів. Також адміністрація Байдена припинила проведення рейдів і перевірок документів на роботі та інших подібних заходів щодо незадокументованих іммігрантів.

Водночас нещодавно Байден запровадив нові обмеження на надання притулку у США, щоб впоратися з рекордною кількістю незаконних перетинів південного кордону країни.

За оцінкою The Washington Post, зміни в імміграційній політиці, запроваджені чинним президентом, є “сміливим кроком” напередодні президентських виборів у листопаді.

Видання The New York Times додає, що це може допомогти Байдену отримати додаткові голоси в таких штатах, як Невада, Аризона та Джорджія, у кожному з яких є понад 100 000 виборців, які живуть у домогосподарствах зі “змішаним статусом”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG