Спеціальні потреби

Розвідка Британії оцінила внесок Чечні у війну РФ проти України


Архівне фото: військові на параді в Чечні, Грозний, 2022 рік
Архівне фото: військові на параді в Чечні, Грозний, 2022 рік

У війні Росії проти України, ймовірно, служать близько 9000 представників проросійських чеченських підрозділів, пише Міноборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

У розвідці зауважують, що чеченські сили воюють в Україні з 2014 року, а після початку повномасштабного вторгнення були перекинуті їхні додаткові формування.

"Однак, зазнавши початкових значних втрат, чеченські підрозділи в основному були відведені до проведення операцій з безпеки в тилу, і їх стали висміювати як війська "ТікТок" за їхні витівки в соціальних мережах. Після того, як у травні 2023 року російська приватна військова компанія "Вагнер" була виведена з передової, чеченські підрозділи повернулися на передову службу", – йдеться у повідомленні.

Як вважає британська розвідка, цілком ймовірно, що чеченські спецназівці несуть основний тягар бойових дій на передовій, тоді як основна частина чеченських сил продовжує вести операції з охорони тилу.

Крім надання військових, інший ключовий внесок Чечні у війну Росії проти України полягає в навчанні російського персоналу.

"Російський університет спецпризначення в Гудермесі (Чечня) з 2022 року забезпечив підготовку близько 42 000 російських військовослужбовців, за даними керівництва Чечні. Проте, ймовірно, що персонал проходить навчання в університеті лише протягом 10 днів, що ставить під сумнів ефективність навчання та інституту", – зазначають у Міноборони Британії.

XS
SM
MD
LG