Спеціальні потреби

Звіт: Нові програми видатків, такі як допомога союзникам, включаючи Україну, підштовхнула дефіцит бюджету США до $1.9 трлн


Архівне фото: Військові США завантажують 155-мм снаряди для поставки в Україну
Архівне фото: Військові США завантажують 155-мм снаряди для поставки в Україну

Дефіцит бюджету США зросте до 1,915 трильйона доларів у 2024 фінансовому році, перевищивши минулорічний дефіцит у 1,695 трильйона доларів і стане найбільшим поза періодом епідемії COVID-19, повідомило у вівторок бюджетне управління Конгресу CBO, вказуючи на те, що видатки зросли на 27% у порівнянні з попереднім прогнозом.


В оновленому прогнозі бюджету СВО пов'язує зростання видатків на 408 мільярдів доларів здебільшого з погашенням студентських позик, програмою охорони здоров'я Medicaid, ростом витрат Федеральної корпорації страхування внесків, а також допомогою від США Україні та Ізраїлю.

Раніше управління прогнозувало дефіцит обсягом 1,507 трильйона доларів.

Якщо прогноз на фінансовий рік, який закінчується 30 вересня справдиться, це означатиме друге поспіль значне збільшення дефіциту за президентства Джо Байдена після того, як дефіцит суттєво впав у 2022 році, коли витрати на COVID скоротилися.


CBO прогнозує, що у 2025 фінансовому році дефіцит зросте до 1,938 трильйона доларів.


Відповідаючи на питання про дефіцит бюджету, речниця Білого дому Карін Жан-П’єр сказала, що вона не бачила новий звіт CBO, але додала, що Байден робить "все можливе, щоб діяти правильно, коли йдеться про скорочення дефіциту".

СТРИБОК НА 2 ТРИЛЬЙОНИ ДОЛАРІВ

На 2025-2034 фінансові роки CBO підвищив прогноз сукупного дефіциту до 22,083 трлн доларів США, що на 2,067 трлн доларів більше, ніж у лютневому прогнозі.


Зазначається, що державний борг на кінець 2034 року становитиме 50,7 трлн доларів, або 122% валового внутрішнього продукту, у порівнянні з лютневим прогнозом у 48,3 трлн, або 116% ВВП.


Фактори, що сприяли збільшенню довгострокового дефіциту, включали збільшення видатків на 1,6 трлн доларів, пов’язані з нещодавніми законодавчими змінами, включаючи продовження додаткового фінансування на 95 мільярдів доларів, ухвалене цього року для України, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону, повідомляє CBO.

Кращі прогнози щодо економіки призведуть до скорочення довгострокового дефіциту на 600 мільярдів доларів США за 10 років згідно з останнім прогнозом, але це компенсує збільшенням дефіциту на 1,1 трильйона доларів США через технічні зміни, включаючи перегляд у бік збільшення витрат на боргові відсотки та витрати на охорону здоров’я.

Зараз CBO очікує, що чисті витрати на виплату відсотків за боргом досягнуть 1,7 трильйона доларів США в 2034 фінансовому році, порівняно з 658 мільярдами доларів США в 2023 році.


Майкл Петерсон, генеральний директор Фонду Пітера Г. Петерсона, який виступає за скорочення дефіциту, сказав, що звіт показує, що боргова проблема США погіршується.

"Шкідливі наслідки вищих процентних ставок, що зумовлюють вищі процентні витрати на величезний існуючий борг, тривають і змушують позичати більше, — сказав Петерсон у заяві. — Це визначення нежиттєздатності".


Оцінки ґрунтуються на чинному законодавстві про податки та витрати та припускають, що програми зниження податків, затверджені республіканцями в 2017 році, закінчаться за графіком наприкінці 2025 року.

Податкові експерти вважають - якщо кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп виконає свою обіцянку зробити ці скорочення постійними, це збільшить 10-річний дефіцит бюджету ще на 4 трильйони доларів.


CBO, позапартійне бюджетне агентство Конгресу, також оновило проноз економіки США, підвищивши прогноз зростання реального валового внутрішнього продукту на 2024 рік до 2 % з 1,5% у лютому на тлі активізації економічної активності, зростання кількості робочих місць і більшої інфляції.


CBO прогнозує нижчий рівень безробіття на 2024 рік на рівні 3,9% порівняно з 4,2% у лютому та не передбачає зниження процентної ставки Федеральною резервною системою цього року.

Зазначається, що суттєвим джерелом економічного покращення став сплеск імміграції в останні роки, що призвело до збільшення на 8,7 мільйона жителів США з 2021 по 2026 рік порівняно з історичним рівнем.

Якщо ця тенденція збережеться, вона збільшить ВВП загалом на 8,9 трильйона доларів, або на 2,4% протягом наступного десятиліття.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG