Спеціальні потреби

Україна отримає перші F-16 цього літа. Які можливості й виклики це несе для Повітряних сил ЗСУ?


Винищувач F-16 ВПС США під час виставки International Aerospace Exhibition ILA у Берліні, 4 червня 2024. REUTERS/Annegret Hilse
Винищувач F-16 ВПС США під час виставки International Aerospace Exhibition ILA у Берліні, 4 червня 2024. REUTERS/Annegret Hilse

Перші сучасні винищувачі виробництва США F-16 надійдуть до України цього літа. Про це заявив командувач повітряних сил Нідерландів Арноулд Сталлманн. Говорячи про закінчення підготовки першої групи технічного персоналу, які обслуговуватимуть літаки, він додав: "Десь цього літа все складеться".

Не лише пілоти потребують навчання; технічні працівники та обслуговувальний персонал...

Генерал зазначив, що навчання групи пілотів і наземного персоналу було непростим. "Не лише пілоти потребують навчання; технічні працівники та обслуговувальний персонал також вимагають ретельного навчання. Ми надаємо комплексне навчання підтримки, щоб вони могли ефективно обслуговувати літак. Тому все має об’єднатися", – цитує генерала Guardian.

Терміни отримання F-16

Раніше міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен та інші посадовці у Європі й США також заявляли, що перші винищувачі, обіцяні Києву Бельгією, Данією, Нідерландами та Норвегією, надійдуть цього літа.

Вона підкреслила, що розуміє розчарування Києва затягнутими строками з втілення у життя цієї програми, але "F-16 дійсно набагато складніші, ніж системи, які українські ПС використовували досі... Ви не можете просто перестрибнути через кілька кроків, ви повинні виконувати кожен крок процесу, але також ми хочемо доставити їх якомога швидше".

Лишимо цю інформацію інтригуючою для росіян

Командувачі Повітряних сил ЗСУ утримуються від уточнень щодо орієнтовної дати отримання західних бойових літаків. Начальник авіації Повітряних сил бригадний генерал Сергій Голубцов заявив: "Лишимо цю інформацію інтригуючою для росіян, я думаю, вони перші повинні відчути, що F-16 в Україні є".

Прийняття політичних рішень про передачу Україні цих винищувачів, як і початок і закінчення навчань українських пілотів на F-16 у Європі та у США, відбувалось зі значними затримками. А нещодавно видання Politico писало, що у союзників зараз існує обмежена кількість місць у тренувальних центрах для льотчиків з України.

Як зазначають медіа, Київ повідомляє, що має 30 пілотів, які можуть негайно почати навчання у США, але у центрі підготовки в Аризоні можуть прийняти лише 12 українців, Данія припиняє навчання на цих винищувачах. У цих двох країнах проходять підготовку досвідчені українські льотчики. При цьому тренувальний центр у Румунії, де готують пілотів "з нуля" ще не готовий.

Можливості для тренування існують - як у Сполучених Штатах, так і у деяких наших партнерів

Відповідаючи на запитання про цю ситуацію голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун під час пресконференції після засідання контактної групи з оборонної допомоги України "Рамштайн" підкреслив, що США зосереджені на тому, щоб Україна отримала F-16 вже цього літа. "Можливості для тренування існують - як у Сполучених Штатах, так і у деяких наших партнерів по цій коаліції. І ми продовжимо працювати з ними", - сказав Браун.

Кількість винищувачів для України

Загалом так звана авіаційна коаліція європейських країн, які переходять на найсучасніші американські F-35, пообіцяли Києву приблизно 80 F-16. Однак Голубцов в інтерв'ю Радіо Свобода пояснив, що не всі літаки, передані ПС ЗСУ, одразу опиняться на території України, а частина винищувачів "лишаться у тих центрах, де готують наших пілотів та авіаційний персонал, це будуть українські літаки".

Є певна кількість літаків, які будуть зберігатись на безпечних авіабазах не в Україні

Він також додав: "Є певна кількість літаків, які будуть зберігатись на безпечних авіабазах не в Україні, для того, щоб вони не були мішенями, і це буде наш резерв для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт".

Через це зокрема від бельгійських посадовців лунали такі орієнтовні дати у завершенні постачання всіх обіцяних літаків як 2028 рік. "Буде більше пілотів - буде більше літаків в Україні", - пояснив Голубцов, додавши, що зараз кількість винищувачів, які зайдуть в Україну, розрахована відповідно до кількості підготовлених льотчиків, інженерів та аеродромів.

Різниця в оперуванні західними та радянськими

усі важливі елементи там все одно оновлені

F-16 та радянські МіГ-29 і Су-27, якими зараз оперують українські ПС, були запущені у виробництво у кінці 1970-х й мають деякі схожі показники. Однак вирішальне значення під час бойового застосування має те, що лише F-16 модернізувались та удосконалювались повноцінно усі ці роки, і вони дійсно є повноцінними багатофункціональними літаками. Тож як пояснили Голосу Америки колишні західні пілоти F-16, попри те, що Україна не отримує найостанніші модифікації цих винищувачів, "усі важливі елементи там все одно оновлені".

При цьому українським пілотам, окрім перенавчання на оперування літаком американського виробництва, що може забрати відносно менший час, також потрібно опанувати самі системи озброєння на винищувачі, що може забрати більше часу й становити серйозніший виклик, зізнаються колишні західні льотчики, які раніше здійснювали перехід від одного американського винищувача до іншого.

Відрізняється й сам стиль оперування винищувачами, розповідав в коментарі United24 український пілот Мунфіш, який проходив підготовку у Данії: "На них (F-16) набагато легше літати з погляду пілота... F-16 однозначно більш жвавий, відчувається, ніби сам літак хоче, щоб ти літав більш агресивно". При цьому він казав, що найпроблематичнішим аспектом є опанування авіоніки - бортових комп'ютерів, які набагато складніші та просунутіші, ніж у МіГ-29 чи Су-27.

відчувається, ніби сам літак хоче, щоб ти літав більш агресивно

Крім того, як відзначають авіатори у розмові із Голосом Америки, радянські літаки й наявна в Україні система ведення повітряних дій розрахована на більшу залежність від прийняття рішень командними центрами на землі, у той час, як західні стандарти НАТО передбачають більшу автономність пілотів у повітрі.

Виклики й можливості F-16

Водночас джерела Guardian вказують на інший виклик - підготовка наземного персоналу, адже інженери проходять "цілковито іншу підготовку", ніж вони мали для роботи із радянським авіапарком.

Оглядачі вказують і на те, що аеродроми, де базуватимуться західні винищувачі, потребуватимуть посиленого захисту, адже для Росії вони будуть пріоритетною ціллю. Голубцов зазначив, що для захисту аеродромів із F-16 потрібно буде "як мінімум, дві батареї Patriot,.. дві батареї типу NASAMS, щоб працювати по аеродинамічних цілях, безпілотниках, а також прикривати сам Patriot від них, і засоби безпосередньо прикриття, зенітно-гарматні установки типу Gepard".

потрібно буде "як мінімум, дві батареї Patriot,.. дві батареї типу NASAMS

Більшість експертів погоджуються, що хоча F-16 "не є панацеєю" і не принесе Україні панування у повітрі з огляду на низку обмежень та викликів, але це значно посилить Повітряні сили ЗСУ у комплексі із використанням засобів РЕБ, радіотехнічних засобів виявлення, літаків дальнього радіолокаційного виявлення, як-то шведських SAAB ASC-890, систем Patriot.

"Якщо це все в комплексі використовувати, то обізнаність льотчиків у повітрі про наземну обстановку і повітряну завдяки F-16, обміну інформацією між наземними і повітряними пунктами, я думаю, що вдасться, по-перше, відігнати від лінії бойового зіткнення ті літаки, які скидають КАБи", - сказав Голубцов.

Він додав: "Наступним етапом буде полювання за літаками прикриття, за Су-35. Якщо нам вдасться відігнати їх хоча б ще на 30-50 км подалі, це можна буде вважати вже деяким моментом перелому і завоювання якщо не переваги, то паритету у повітряному просторі".

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG