Спеціальні потреби

США закликають Нідерланди та Японію протистояти виробництву мікросхем у Китаї – Reuters


Працівники на виробництві напівпровідників Renesas Electronics під час організованого урядом туру для журналістів у Пекіні. AP Photo/Mark Schiefelbein
Працівники на виробництві напівпровідників Renesas Electronics під час організованого урядом туру для журналістів у Пекіні. AP Photo/Mark Schiefelbein

Посадовець США відбув до Японії після зустрічі з урядом Нідерландів із намаганням підштовхнути обидві країни до подальшого обмеження можливостей Китаю виробляти напівпровідники. Про це повідомила агенція Reuters з посиланням на власні джерела.

Раніше у 2022 році США, Японія та Нідерланди домовилися обмежити експорт передового обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, таким чином підтримуючи обмеження доступу Китаю до товарів іноземного виробництва, виготовлених зокрема за технологією США.

Йдеться про мікросхеми, які Китай міг би модернізувати у тому числі для військових цілей.

У відповідь речник міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь заявив, що Китай проти того, аби США брали участь у конфронтації та “примушували інші країни та придушували китайську напівпровідникову промисловість”.

“Така поведінка серйозно завадила розвитку світової напівпровідникової промисловості і в кінцевому підсумку дасть зворотний ефект”, — сказав Лінь на брифінгу в Пекіні.

У 2022 році США вперше запровадили обмеження на поставки передових чипів і обладнання для виробництва мікросхем до Китаю. У липні минулого року подібні обмеження запровадила і Японія.

Контроль над експортом американських мікросхем до Китаю викликав різні оцінки експертів. Від схвалення на тлі потенційних конфліктів з Китаєм до критики стосовно потенційних втрат самих США. Так, експерти Центру стратегічних та міжнародних досліджень (CSIS) припускають:

“Згодом така втрата частки ринку цілком може підірвати конкурентоспроможність американських фірм у цій ключовій галузі”.

Раніше цього року аналітики у коментарях виданню CNBC прогнозували, що США активніше “закриватиме лазівки” китайським виробникам чипів:

“Ключовий висновок полягає в тому, що “немає шляху назад” до глобальної екосистеми напівпровідників, яка існувала до пандемії. Уразливість ланцюжка поставок мікросхем у США, яку виявила надзвичайна ситуація з Ковід-19, надто тривожна, щоб дозволити повернутися до звичайного ланцюжка поставок, який базується на Китаї. Крім того, сприйняття Китаєм надійності Сполучених Штатів як постачальника зрозуміло змінилося. Малоймовірно, що торгівля напівпровідниками між США та Китаєм повернеться до попереднього статусу-кво”.

Така залежність від закордонного виробництва може мати тривожні наслідки для нових технологій, таких як штучний інтелект, а також для безпеки постачання ключових промислових ресурсів, кажуть експерти.

Як повідомляв Голос Америки, США ввели санкції проти компаній Китаю за спроби придбати чипи ШІ для війська КНР та отримати дрони для Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG