Спеціальні потреби

Конгрес США проголосував проти розгляду відставки спікера Джонсона


Лідер меншості в Палаті представників Гакім Джеффріс та спікер Палати представників Майк Джонсон на церемонії відкриття статуї Дейзі Бейтс у середу, 8 травня 2024 р., на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin)
Лідер меншості в Палаті представників Гакім Джеффріс та спікер Палати представників Майк Джонсон на церемонії відкриття статуї Дейзі Бейтс у середу, 8 травня 2024 р., на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні. (Фото: AP Photo/Jacquelyn Martin)

Попри потужну опозицію з обох боків політичного спектра, консервативна конгресменка-республіканка Марджорі Тейлор Грін ввечері 8 травня винесла на голосування в Палаті представників США петицію про усунення з посади спікера Майка Джонсона.

Втім конгресмени від обох партій переважною більшістю голосів – 359 до 43 – швидко відхилили петицію Грін й у такий спосіб підтримали подальше перебування Джонсона на посаді спікера, яку він обіймає трохи більше пів року.

Як я казав із самого початку і щодня давав зрозуміти, я маю намір виконувати свою роботу. Я маю намір робити те, що, на мою думку, є правильним, і саме для цього мене обрали
Майк Джонсон

За відхилення пропозиції Грін про усунення спікера, яку видання The Hill назвало “консервативним переворотом”, проголосували 196 республіканців – однопартійців Грін. До яких приєдналися 163 демократи.

Водночас 11 республіканців та 32 демократи проголосували за петицію, а 7 конгресменів зазначили, що вони “присутні” – тобто, фактично утрималися від голосування.

Згідно з правилами Палати представників Конгресу США, від моменту, коли Грін – під вигуки засудження своїх колег-республіканців у залі – внесла пропозицію на голосування, до самого голосування мало пройти не більше двох законодавчих днів, нагадує The Guardian.

Втім республіканці вирішили одразу винести це питання на голосування, адже очікувалося, що пропозиція Грін провалиться через відсутність підтримки.

Як зазначає The New York Times, представники партії меншості в Палаті ніколи не підтримували спікера іншої партії. Минулої осені спікера-республіканця Кевіна Маккарті було усунено з посади завдяки численним голосам демократів.

У випадку Джонсона підтримка демократів була вирішальною, адже республіканці наразі мають невелику перевагу у Палаті представників. Голосів лише республіканців було б недостатньо для утримання Джонсона на посаді, зважаючи на те, що 11 республіканців підтримали вимогу Грін про його усунення.

“Я ціную демонстрацію довіри з боку моїх колег у перемозі над цими помилковими зусиллями”, — заявив Джонсон журналістам після голосування. “Як я казав із самого початку і щодня давав зрозуміти, я маю намір виконувати свою роботу. Я маю намір робити те, що, на мою думку, є правильним, і саме для цього мене обрали”.

“Сподіваюся, це кінець політики особистості та легковажного знищення персоналій, які визначили 118-й Конгрес”, - додав він.

Грін винесла на голосування питання про усунення Джонсона після кількох днів переговорів з ним, під час яких вона вимагала від Джонсона, серед іншого, відмовитись від підтримки будь-якої подальшої допомоги Україні.

Наше рішення не дати Марджорі Тейлор Грін занурити Палату представників і країну в подальший хаос ґрунтується на нашому зобов’язанні розв'язувати проблеми звичайних американців у двопартійний спосіб. Нам потрібно більше здорового глузду та менше хаосу у Вашингтоні, округ Колумбія
Хакім Джеффріс

Однак, як повідомляв Голос Америки, через широку опозицію до такого кроку, Грін дала зрозуміти, що вагається щодо винесення питання на голосування.

Відтак її рішення вимагати в середу голосування щодо усунення Джонсона стало несподіваним для багатьох конгресменів з обох партій.

“Усе, що ми чули, це те, що цього не буде, — заявив конгресмен-республіканець Остін Скотт, якого цитує The Hill. — Я трохи шокований, чесно кажучи, що це так”.

Своєю чергою, додає видання, демократи підкреслили, що голосуючи за Джонсона вони не мали на меті підтримати його консервативні ідеї та порядок денний, а радше висловлювали свою прихильність готовності Джонсона працювати з представниками обох партій щодо ухвалення важливих законодавчих ініціатив. А на додаток демократам хотілося не дати Грін перемогти.

“Наше рішення не дати Марджорі Тейлор Грін занурити Палату представників і країну в подальший хаос ґрунтується на нашому зобов’язанні розв'язувати проблеми звичайних американців у двопартійний спосіб, – заявив після голосування лідер демократичної меншості в Палаті Гакім Джеффріс. — Нам потрібно більше здорового глузду та менше хаосу у Вашингтоні, округ Колумбія”.

The New York Times також звертає увагу на цю динаміку в Палаті представників, адже щоразу, коли перед Джонсоном – або Маккарті до нього – поставало критичне завдання, як-то запобігання “шатдауну” уряду або допомога Україні, вони покладалися на двопартійну групу конгресменів-центристів для ухвалення рішень та подолання ультраправої опозиції.

Відтак, підсумовує видання, результатом голосування щодо усунення спікера стало посилення демократів коштом крайньо правих – саме те явище, проти якого виступила Грін, намагаючись усунути спікера.

“Тепер демократи контролюють спікера Джонсона”, – заявила Грін журналістам після голосування.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG