Спеціальні потреби

Кірбі: США нададуть Україні пріоритет у постачанні ракет для Patriot і NASAMS, відклавши замовлення інших країн


Система ППО Patriot збройних сил Румунії під час навчань у Capu Midia Training Range, Константа, 15 листопада 2023. Daniel MIHAILESCU/AFP
Система ППО Patriot збройних сил Румунії під час навчань у Capu Midia Training Range, Константа, 15 листопада 2023. Daniel MIHAILESCU/AFP

США нададуть Україні пріоритет у постачанні ракет для Patriot і NASAMS, відтермінувавши доставлення замовлень до інших країн. Як повідомив Джон Кірбі, радник з комунікацій у сфері нацбезпеки Білого Дому, цього буде достатньо, щоб забезпечити Україну відповідними засобами для повітряної оборони на наступні 16 місяців.

"Як ви знаєте, Сполучені Штати мають потужну програму продажів військової продукції за кордон, за якою наша оборонно-промислова база виробляє, а потім експортує матеріали в інші країни, включаючи, звичайно, ракети протиповітряної оборони, - розповів Кірбі. - Ми збираємося змінити пріоритети постачань цього експорту, щоб ці ракети, які виходять з виробничої лінії, тепер були надані Україні, щоб ми могли забезпечити Україну ракетами, які їй потрібні, щоб зберегти їхні запаси в ключовий момент у війні із наближенням до кінця літа й осені".

За словами високопосадовця, цього буде достатньо, щоб забезпечити Україну достатніми засобами для повітряної оборони на наступні 16 місяців.

Зобов'язання союзників

Днями під час підписання безпекової угоди між США та Україною на полях саміту G7 в Італії президент України Володимир Зеленський заявив, що звернувся до США з проханням про додаткові системи протиповітряної оборони: "Терміново потрібні сім систем Patriot".

Президент США Джо Байден тоді відповів, що Україна отримає деякі з таких систем "відносно швидко": "Поки що ми отримали зобов’язання від п’яти країн щодо батарей Patriot та інших систем протиповітряної оборони. Ми також повідомили тим країнам, які очікують від нас систем ППО в майбутньому, що їм доведеться почекати. Все, що у нас є, йде в Україну, поки не будуть забезпечені їхні потреби. І тоді ми виконаємо зобов’язання, які взяли перед іншими країнами".

Раніше газета Financial Times писала, може йтись про репріоритизацію замовлень на самі системи Patriot, які виготовляють у США для інших країн. За даними видання, Польща, Румунія, Німеччина та Іспанія мають відкриті замовлення на системи Patriot, а коаліція країн НАТО в січні розмістила замовлення на 1000 ракет для цих установок.

Минулого тижня газета New York Times писала, що Сполучені Штати нададуть Україні ще одну систему Patriot, яка опиниться на фронті вже "за кілька днів", однак під час засідання контактної групи з допомоги Україні "Рамштайн" Пентагон не робив відповідних оголошень.

Нині Румунія повідомила, що передасть Україні одну із двох наявних там систем Patriot, "враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні внаслідок постійних і масованих нападів Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо на енергетичний сектор, а також регіональні наслідки цієї ситуації, в тому числі на безпеку Румунії".

Як ідеться у повідомленні на сайті президента Румунії, ця пожертва зроблена за умови, що Бухарест продовжить переговори з союзниками щодо отримання подібної або еквівалентної системи. Радіо Свобода пише, що у Румунії в боєздатному стані експлуатується одна батарея Patriot, а решта перебуває на стадії перед введенням в експлуатацію.

Також цього місяця Італія заявила, що надішле Києву другу систему протиповітряної оборони SAMP/T.

Скільки Patriot потребує Україна

Зеленський назвав "Патріоти" "найефективнішою на сьогодні системою протиповітряної оборони в світі" і казав, що "для повного захисту України в майбутньому Україні знадобляться 25 комплексів Patriot з шістьма-вісьмома батареями кожна".

Зараз Україна має щонайменше чотири комплекси Patriot: один наданий США та три - Німеччиною. Берлін після оголошення про відправлення своєї третьої установки до України заявляв, що вже надав чверть усього свого арсеналу й не зможе надати додаткові системи.

При цьому Іспанія, Греція, які також мають на озброєнні "Патріоти", поки що відмовилися дозволити передачу частини власних систем Україні. Польща заявила, що її Patriot захищають інфраструктуру, яка використовується для доставлення західної зброї через її кордон в Україну.

Пентагон не розголошує точну кількість систем Patriot у США, але за даними New York Times, загалом американська армія розгорнула 14 систем по всьому світу. Батарея Patriot, окрім радарів, командного пункту й джерела живлення, може мати до восьми пускових установок.

Натомість видання Defense News з посиланням на президента відділу систем наземної та протиповітряної оборони Raytheon, що виробляє ці системи ППО, писало, по всьому світу є понад 250 пускових установок Patriot, з яких США належать 85-90, а решта розподілена між іншими 18 країнами-замовниками.

Збивають російські літаки й "Кинджали"

У травні 2023 Сили оборони України збили російську гіперзвукову ракету "Кинджал" над Києвом за допомогою систем Patriot, які тоді щойно стали на озброєння. Це стало першим відомим випадком, коли українським силам вдалося перехопити одну з найсучасніших російських ракет.

При цьому нещодавно полковник Розанна Клементе, помічниця начальника штабу командування протиповітряної та протиракетної оборони 10-ї армії США, вперше офіційно підтвердила, що українці використовують системи Patriot для різного типу завдань у захисті для Києва та інших стратегічних об'єктів та для ураження російської авіації, як-то Су-27 та А-50.

За її словами, Україна стикається із дуже складними загрозами через їхню комплексність: балістичні, крилаті ракети й ударні дрони, що летять із різних напрямків і мають за завдання вдарити в один і той самий час.

Вона пояснила, що українцям доводилось проявляти винахідливість, допоки західні союзники не надали Києву обладнання для посилення сумісності систем ППО з різних країн, як-то Patriot, NASAMS, IRIS-T, SAMP/T, Gepard, на додачу до наявних в Україні радянських С-300, а також й українці самі змогли певним чином "зламати" ці системи та інтегрувати їх із наявними системами та центрами повітряних операцій.

Для використання Patriot у перехопленні балістичних ракет поблизу потрібні інші системи для перехоплення інших цілей, розповіла вона, й ці системи мають працювати разом: "Норвежці пожертвували NASAMS, щоб це був "лицар", який захищає короля - Patriot".

Раніше Голос Америки пояснював, що якщо американсько-ізраїльська система "Залізний купол" була створена для захисту від ракет малої дії і дронів, то Patriot працює подібно до "Залізного купола", але в основному призначений для перехоплення літаків, крилатих і балістичних ракет - цілей, які летять високо й швидко, як-то російські, як твердить Кремль, надзвукові ракети "Кинджал" та інші балістичні ракети.

  • 16x9 Image

    Марія Прус

    В українській службі Голосу Америки з 2016 року. Висвітлює політику, культурні та соціальні події, а також життя української громади у США. Має ступінь магістра Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG