Спеціальні потреби

Кулеба: Росію не запросили на швейцарський саміт миру, адже Москва не веде переговори добросовісно


Протест на підтримку України перед офісом ООН у Женеві, Швейцарія, після початку повномасштабного вторгнення Росії, 26 лютого 2022 року. (Фото: REUTERS/Pierre Albouy)
Протест на підтримку України перед офісом ООН у Женеві, Швейцарія, після початку повномасштабного вторгнення Росії, 26 лютого 2022 року. (Фото: REUTERS/Pierre Albouy)

Уряд Швейцарії заявив 2 травня, що “на даному етапі” Росії немає серед 160 делегацій запрошених на саміт миру, запланований на 15-16 червня поблизу швейцарського міста Люцерн з метою сприяти досягненню миру у війні Росії проти України.

Якщо ми просто запросимо Росію зараз, вони просто перешкоджатимуть саміту, і зроблять усе, щоб лідери залишили зал без нічого, без жодних відчутних результатів. Усім тим, хто ставить собі це запитання щодо участі Росії у переговорах, я запрошую їх вивчити реальність того, як Росія веде переговори
Дмитро Кулеба

Берн заявив, що завжди демонстрував відкритість щодо запрошення Росії, однак Москва неодноразово підкреслювала, що не зацікавлена брати участь у першому саміті.

“Швейцарія переконана, що Росія повинна бути залучена до цього процесу, - йдеться в заяві уряду Швейцарії, яку цитує агентство Reuters. - Мирний процес без Росії неможливий”.

Своєю чергою президент України Володимир Зеленський висловив впевненість, що “кожна миролюбна країна світу зацікавлена” відвідати саміт.

“До участі запрошені та очікуються глави держав та урядів з усіх континентів.

Саміт стане платформою для обговорення шляхів досягнення всеосяжного, справедливого й тривалого миру для України відповідно до Статуту ООН і норм міжнародного права. Усі держави, запрошені на саміт, продемонстрували свою відданість цим принципам”, - зазначив Зеленський у дописі у соцмережах.

“Я впевнений, що кожна миролюбна країна зацікавлена взяти участь у саміті, адже він має важливе значення не лише для України. Ідеться про глобальну роль кожної країни, а також про справжню повагу до міжнародного права та мирного співіснування в усьому світі”, - додав він.

Російські посадовці заявили, що довіру до Швейцарії як нейтрального посередника підірвано, бо країна приєдналась до санкцій ЄС проти Росії через її вторгнення в Україну. А речниця МЗС Росії Марія Захарова минулого тижня заявила, що без участі Росії будь-які переговори про припинення війни в Україні безглузді.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у розлогому відеоінтерв’ю виданню Foreign Policy пояснив незапрошення Росії на саміт миру тим, що класичні дипломатичні підходи до відносин з Москвою не працюють, адже вона не веде переговори “добросовісно”, й зробить усе, щоб завадити саміту.

“Наш підхід виходить з реальності та досвіду, який ми отримали в період між 2014 та 2022 роками, тому що агресія проти України почалася у 2014 році, і правління тодішніх політичних лідерів у Європі та Америці, дозволяючи цій агресії відбутися та досягти успіху, є ще одним розділом, який необхідно дослідити.

Але з 2014 по 2022 рік у нас було майже 200 раундів переговорів з Росією в різних форматах – з посередниками та двосторонніх. Нічого не вийшло. Це закінчилося повномасштабним вторгненням. І наші колеги з Німеччини та Франції – колишні учасники нормандського формату – це можуть підтвердити. Тож ми знаємо, що немає сенсу, щоб Росія була за столом переговорів, якщо не можна гарантувати, що вони за цим столом і діятимуть добросовісно. Це фундаментальний принцип – добросовісно”, – сказав Кулеба в інтерв’ю.

На думку очільника української дипломатії, існує два способи поставити Росію в умови, коли вона буде змушена вести переговори “добросовісно”.

“Перший – це успіх на полі бою. І друге – наявність коаліції країн, які поділяють однакові принципи та однакові підходи. Ось чому перший саміт не передбачає участі Росії. Тому що мета цього саміту – об’єднати країни, які поділяють принципи та підходи, на яких вони будуватимуть свої подальші дії. І тоді може відбутися спілкування з Росією, і Росія може бути частиною переговорів, тому що, ви маєте рацію, врешті-решт ви не можете припинити війну без обох сторін”, - додав Кулеба.

“Але якщо ми просто запросимо Росію зараз, вони просто перешкоджатимуть саміту, і зроблять усе, щоб лідери залишили зал без нічого, без жодних відчутних результатів”, - підсумував він.

“Усім тим, хто ставить собі це запитання щодо участі Росії у переговорах, я запрошую їх вивчити реальність того, як Росія веде переговори”.

Як повідомляв раніше Голос Америки, у січні 2024 року Швейцарія заявила, що проведе мирний саміт на прохання президента України Володимира Зеленського.

Швейцарський уряд заявив, що шляхом проведення саміту прагне створити рамки для досягнення тривалого миру в Україні, а також дорожню карту для участі Росії в мирному процесі.

Участь Китаю є “великим питанням” конференції. Як повідомило видання Swissinfo з посиланням на газету Neue Zuercher Zeitung, Ван Шітін, посол Китаю у Швейцарії, заявив у березні, що Пекін “розглядає можливість взяти участь”.

Тим часом очільник МЗС Китаю Ван Ї , якого цитує Swissinfo, заявив: “Китай підтримує скликання у відповідний час міжнародної зустрічі, визнаної як Росією, так і Україною, в якій усі сторони зможуть брати участь на рівних і чесно обговорювати всі мирні рішення”.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG