Спеціальні потреби

Росія поступово прогресує на полі бою, війна навряд чи закінчиться найближчим часом – Національна розвідка США


Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс під час слухань у Конгресі заявила, що надання Китаєм компонентів і матеріалів для російської оборонної промисловості є “одним із факторів, які змінили динаміку на полі бою в Україні на користь Москви”. AP Photo/Mark Schiefelbein
Директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс під час слухань у Конгресі заявила, що надання Китаєм компонентів і матеріалів для російської оборонної промисловості є “одним із факторів, які змінили динаміку на полі бою в Україні на користь Москви”. AP Photo/Mark Schiefelbein

Росія “поступово прогресує на полі бою в таких регіонах, як Харківський та Донецький”, а війна “навряд чи закінчиться найближчим часом”. Таку оцінку озвучила директорка Національної розвідки США Евріл Гейнс під час слухань у Конгресі 2 травня.

За словами Гейнс, надання Китаєм компонентів і матеріалів подвійного призначення для російської оборонної промисловості є “одним із кількох факторів, які змінили динаміку на полі бою в Україні на користь Москви”.

Посадовиця також відзначила прискорення відновлення російських військових потужностей.

Гейнс каже: “Путін місяцями показував готовність розпочати переговори з Україною та Сполученими Штатами щодо майбутнього в Україні, але без будь-яких ознак того, що він готовий піти на значні поступки”. Навпаки, нагадує посадовиця, Росія застосовує все більш агресивну тактику проти України, включно з ударами по українській енергетичній інфраструктурі. Це, за її словами, “має на меті переконати Україну, що продовження боротьби лише збільшить шкоду Україні та не запропонує жодного вірогідного шляху до перемоги”.

“Ймовірно, ця агресивна тактика продовжиться, – вважає очільниця американської розвідки, – і війна навряд чи закінчиться найближчим часом”.

Гейнс також відзначила, що президент Росії Володимир Путін “збільшив витрати на оборону майже до 7% ВВП Росії, що майже вдвічі перевищує середній показник за історію”. Наразі оборонний бюджет РФ становить приблизно 25% усіх федеральних витрат.

“І багато в чому це викликано тим, що Росія заплатила величезну ціну за війну в Україні”, – каже Гейнс.

Путіна треба зупинити як заради виживання України, так і заради безпеки всіх американців
Джек Рід

Голова Комітету збройних сил Сенату США Джек Рід у вступному слові до слухань, на яких виступала Гейнс, зауважив - якщо Путіна не зупинити в Україні, він піде далі:

“Путін неодноразово говорив, що має намір, цитую, об’єднати колишні радянські держави. Це майже напевно включатиме прямий військовий конфлікт із країнами НАТО, що вимагатиме від Сполучених Штатів відправити наших власних чоловіків і жінок у небезпеку”.

"Володимира Путіна треба зупинити як заради виживання України, так і заради безпеки всіх американців", – заявив Рід.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG