Спеціальні потреби

Марк Рютте, наступний очільник НАТО, буде призначений "найближчими днями". Що це означає для України


Однією з переваг кандидатури прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, було те, що він має добрі стосунки з колишнім президентом США Дональдом Трампом, який знову виборює цю посаду. На фото Трамп і Рютте у Білому домі у Вашингтоні, 18 липня 2019 року. (AP)
Однією з переваг кандидатури прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, було те, що він має добрі стосунки з колишнім президентом США Дональдом Трампом, який знову виборює цю посаду. На фото Трамп і Рютте у Білому домі у Вашингтоні, 18 липня 2019 року. (AP)

Наступним головою НАТО буде прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, повідомляють західні ЗМІ, що означає, що питання правонаступництва буде вирішено до липневого саміту НАТО у Вашингтоні, що відзначить 75-річчя альянсу.

Оглядачі зазначають, що цього тижня вирішилися основні питання, які стояли на шляху до затвердження Рютте – у вівторок його кандидатуру схвалили Угорщина та Словаччина, а у четвер свою підтримку Рютте підтвердила Румунія після того, як президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду голови НАТО.

Вони додають, що офіційне затвердження відбудеться, імовірно, вже найближчими днями, а вступить на посаду Рютте восени, коли чинний глава НАТО Єнс Столтенберг піде у відставку 1 жовтня після майже десяти років перебування на посаді.

Британська газета The Guardian зазначає, що 57-річний нідерландський політик вступає на посаду у складний час для альянсу, коли "Україна стикається з безжальним тиском російських бомбардувань у її східних регіонах, а скептик щодо НАТО Дональд Трамп змагається за ще один термін у Білому домі".

Рютте, зауважує газета, є сильним прихильником України та швидко заручився підтримкою ключових країн НАТО, включаючи Сполучені Штати, Велику Британію, Францію та Німеччину.

Разом з тим Рютте сприйматися як менш агресивною фігурою, ніж можливі кандидати з Центральної та Східної Європи, що робить його майже консенсусним вибором, пишу The Guardian.

Як зазначає часопис Politico, спостерігачі відзначають, що важливим активом Рютте нідерландського політика є те, що він має добрі стосунки з Трампом та спроможний домовитись і з демократами, і з республіканцями.

Оглядачі часопису нагадують, як колись Рютте отримав похвалу Трампа, який сказав: "Мені подобається цей хлопець!"

Рютте очолював нідерландський уряд протягом 14 років, але лише цього року країна досягне необхідних витрат на оборону, що дорівнює 2% від ВВП, що було вимогою і президента Трампа.

Як зазначає агентство Associted Press, протягом більш ніж десятка років перебування на найвищому рівні нідерландської політики Марк Рютте показав себе вмілим перемовником, який спроможний досягти консенсусу між різними партнерами по коаліції.

Тепер він збирається винести досвід керівництва чотирма багатопартійними урядами Нідерландів на міжнародну арену як новий генеральний секретар НАТО.

Брифінг. Новим генсеком НАТО стане Марк Рютте: деталі
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG