Спеціальні потреби

Джонсон кидає виклик світогляду МАГА. Як питання України розсварило республіканських консерваторів


Виборці у США спостерігають не лише розбіжності між республіканцями і демократами, але і розкол всередині Республіканської партії, зокрема, у питанні допомоги Україні. Грін-Бей, Вісконсин, 2 квітня 2024 року. REUTERS/Brian Snyder
Виборці у США спостерігають не лише розбіжності між республіканцями і демократами, але і розкол всередині Республіканської партії, зокрема, у питанні допомоги Україні. Грін-Бей, Вісконсин, 2 квітня 2024 року. REUTERS/Brian Snyder

Розкол усередині Республіканської партії обговорюється у США упродовж тривалого часу та отримав яскраве підтвердження на тлі питання додаткової допомоги для України, кажуть американські коментатори.

Так, останню заяву спікера Палати представників Майка Джонсона про голосування цього питання у суботу, 20-го квітня, в американських медіа назвали “прямим викликом світогляду MAGA”, також “шокуюче проукраїнською промовою”.

Зокрема, так пише видання The New Republic, яке також прогнозує, що визнання Джонсоном загроз від Росії та її президента може “зруйнувати один із найбезглуздіших і найосудливіших образів крайніх правих” та сприяти протидії російській пропаганді.

Понад те, видання стверджує, що промова “здивувала багатьох людей” та довела, що припущення про Джонсона як “маріонетку Путіна і Трампа” було помилковим.

"Туман пропаганди" приховує правду війни

Пояснюючи позицію республіканців, які виступають проти допомоги України, TNR пише, що “велика фантазія MAGA” — це ідея про те, що за допомогою Україні “ховається мережа високопоставлених” осіб, які мають “зловісні глобалістські цілі” та навіть “вигадують брехню про війну Росії”.

У такому “тумані пропаганди” зникають, пише газета, жахливі звірства проти України, свідками яких став світ, заяви Путіна про те, що суверенна демократична Україна не є справжньою країною і не повинна існувати, та подальші спроби стерти її вбивчими завоюваннями.

Через це і виникли підозри до частини республіканців від їхніх же однопартійців щодо того, що “низка законодавців Палати представників працює під впливом Росії”.

Опоненти допомозі Україні також кажуть своїм виборцям, що така допомога “продовжує довгу і кровопролитну війну”, але не наводять чіткого власного бачення методів припинення війни Росії проти України.

“Це той вид обману, проти якого Джонсон ефективно протистоїть, підтверджуючи, що насправді означатиме відмова від України", – пише TNR і додає, що цей пропагандистський міф є одним з найулюбленіших і найтоксичніших серед пропагандистських інструментів MAGA.

Видання Politico також аналізує виступи республіканця Джей Ді Венса, який прямо закликає голоосувати проти фінансової і військової допомоги Україні:

“Замість заснованого на правилах міжнародного порядку, Венс вважає, що США повинні створити нову, більш націоналістичну систему, де окремі нації несуть одноосібну відповідальність за власну безпеку та економічний добробут", – пише видання і додає, що на думку Венса так США будуть стояти осторонь від глобальних економічних і військових потрясінь.

За словами Венса, першим кроком до того, щоб підштовхнути світ у цьому напрямку, є припинення допомоги США Україні.

Утім, це лише діє на користь “Путіну та іншим авторитарним лідерам”, цитує Politico політиків з обох американських партій.

Суперечки всередині Республіканської партії як "відкрите ведення війни" The Guardian

Відкритою міжусобною війною назвала стосунки всередині Республіканської партії США британська газета The Guardian:

“Розбіжності між республіканцями щодо військової підтримки України тліли довго. Тепер, напередодні позачергового голосування в Конгресі щодо пакета іноземної допомоги, вони розпочали відкриту війну – конфлікт, який навряд чи втримає саме голосування”.

Конгресвумен із Джорджії Марджорі Тейлор Грін заявила: “Дні старої республіканської партії, яка хоче фінансувати іноземні війни та вбивати людей на чужих землях, минули". За її словами, вже не час, щоб американські політики "відмовлялися захищати американців і вирішувати наші проблеми”.

Натомість колишній конгресмен-республіканець Кен Бак вважає, що американська законодавиця повторює російську пропаганду і діє в інтересах Кремля, за що він назвав Тейлор Грін “московською Марджорі”.

Ідею Джонсона розділити допомогу союзникам на 4 окремі законопроєкти The Guardian називає спробою “розбавити внутрішню опозицію” та “заспокоїти непримиренних”.

Це – ризикований крок, який може коштувати йому посади, якщо прихильники MAGA вирішать усунути його, так само як перед цим усунули його попередника.

Самого Майка Джонсона у цій ситуації можуть врятувати політичні опоненти із Демократичної партії, вважають оглядачі.

Як повідомляв Голос Америки, демократи засвідчили йому підтримку на випадок спроб республіканців позбавити спікера посади. Минулого разу демократи голосували за усунення спікера.

20-го квітня Голос Америки у прямому ефірі стежить за голосуванням Палати представників Конгресу США за допомогу Україні, Ізраїлю, Індо-Тихоокеанському регіону та за четвертий законопроєкт, який йде в цьому пакеті, і зокрема містить додаткові санкції щодо Росії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG