Спеціальні потреби

Україна "тисне на здатність Росії продавати нафту". Оглядачі реагують на удари по російських нафтобазах і радять цілитися на Москву


Резервуари у Сибіру, ​​Росія. AP Photo/Misha Japaridze.
Резервуари у Сибіру, ​​Росія. AP Photo/Misha Japaridze.

У місті Азов на півдні Ростовської області Росії триває пожежа на нафтобазі. Внаслідок влучання безпілотників палають резервуари з нафтопродуктами.

Як повідомляють агенція Reuters та Радіо Свобода із посиланням на власні джерела у силових структурах та розвідці, атаку безпілотників здійснила Служба безпеки України (СБУ).

За даними джерел, атака була здійснена на склади “Азовськ” та “Азовнафтопродукт”, які загалом мають 22 цистерни з паливом.

Видання International Index пише, що нафтосховище, яким оперує "Азовнафтопродукт", щомісяця обробляло до 60 тисяч тонн нафтопродуктів і може зберігати до 30 тис. кубометрів нафти, які власне загорілись внаслідок атаки.

Журналісти проєкту “Схеми” за допомогою супутникових фото виявили, які саме цистерни були збиті в Росії.

“Минулої ночі українські безпілотники пошкодили нафтобазу в Ростовській області Росії, спалахнула пожежа – супутникові знімки опублікував “Схеми”, – пише журналіст Радіо Свобода Кирило Овсяний.

Нафтобазу в Азові "уразили кілька безпілотників-смертників, оскільки Зеленський продовжує тиснути на здатність Росії продавати нафту для фінансування війни в Україні", - пише у мережі Х радіо RoyalFM94.3 Kigali.

Місцеві мешканці свідчать, перед пожежею вони чули в небі звуки двигунів безпілотників та щонайменше п’ять вибухів.

Британський журналіст-розслідувач Тім Вайт, який висвітлює російську війну проти України з місця подій, пише, що минулої ночі на російські нафтові бази було здійснено не одну, а дві атаки.

"Здається, була не одна, а дві успішні атаки на нафтові об’єкти. Удари припали на Ростовську та Краснодарську області, які межують з окупованими частинами України", – пише він у мережі Х (колишній Twitter).

Місто Азов, нагадує журналіст, розташоване приблизно за 40 км від регіонального центру Ростов-на-Дону. Пожежа настільки велика, пише журналіст, що її видно здалеку.

"Тим часом за 70 кілометрів від Кримського мосту - чергова атака на Темрюкську нафтобазу в Краснодарі. Місцеві повідомляють про використання ракет "Нептун". Термінал використовується для відвантаження нафтопродуктів і хімічної продукції "Південнафтохімтранзит". Повідомляється про пожежу та пошкодження трубопроводу", - пише британський журналіст Тім Вайт.

Здатність погрожувати Москві ракетами є важливою перевагою, яку Київ має забезпечити
Їгал Левін

Їгал Левін, ізраїльський військовий оглядач з посиланням на російський Телеграм-канал ASTRA інформує, що у ніч на 18 червня, крім нафтобази в Азові, загорілась нафтобаза в Темрюкському районі Краснодарського краю.

За його словами, не вперше обговорюється причетність до подібних ударів українських крилатих ракет “Нептун”.

“Україні необхідно досягти спроможності самостійно (не покладаючись на постачання зброї) завдати удару по Москві точним і потужним озброєнням — це крилаті та балістичні ракети. Росія як гіперцентралізована держава зосереджує всі ключові активи у своїй столиці. Здатність погрожувати Москві ракетами є важливою перевагою, яку Київ має забезпечити”, – вважає оглядач.

За інформацією ASTRA, близько опівночі мешканці Темрюкського району Краснодарського краю почали повідомляти у місцевих чатах про вибухи. Було атаковано термінал з відвантаження нафтопродуктів у селищі Чушка.

Селище, до речі, безпосередньо межує з територією порту "Кавказ", який був уражений Збройними Силами України понад два тижні тому, у ніч на 31 травня.

Тоді у Генштабі ЗСУ повідомили, що удар був здійснений кількома ракетами українського виробництва з берегового ракетного комплексу "Нептун", нагадує видання Militarnyi.

За інформацією Радіо Свобода, від початку 2024 року під удар дронів у Росії потрапили кілька підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти.

За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів. Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG