Спеціальні потреби

Росіяни йдуть у бій на мотоциклах та квадроциклах: західні ЗМІ про масові жертви через жорстку економію бронемашин у армії Росії


На архівному фото: Дівчинка оглядає вантажівку російського мотоклубу "Нічні вовки" під час параду в окупованому місті Луганськ, Україна, 14 вересня 2014 р. AP Photo/Darko Vojinovic
На архівному фото: Дівчинка оглядає вантажівку російського мотоклубу "Нічні вовки" під час параду в окупованому місті Луганськ, Україна, 14 вересня 2014 р. AP Photo/Darko Vojinovic

Життя російського військового є менш цінним, ніж броньована машина, пише оглядач впливового міжнародного видання, яке пояснює, зокрема, причини великих людських втрат у російському війську.

Економлячи броньовану техніку, російські штурмові групи йдуть у бій пішки або їдуть на мотоциклах чи "квадроциклах-всюдиходах", що насправді мало чим перевершують потужності гольф-карів.

“І це ті щасливі групи, які взагалі мають транспортні засоби”, – пише видання Forbes.

У Росії техніка дорога, а солдати дешеві
Forbes

“У Росії техніка дорога, а солдати дешеві — і тому бій за Вовчанськ перетворюється на піхотну бійню”, – під таким заголовком Forbes описує масову загибель росіян під Вовчанськом, на яку їх прирікають командири.

Російський наступ на Харківщину після отримання Україною поповнення зброї перетворив територію, яку охопив, на місце,“надзвичайно небезпечне для російської бронетехніки”.

Тому, пише Forbes, воно стало й місцем масової загибелі російських солдатів, оскільки російська піхота “йде в бій пішки і гине у величезних кількостях” від українських безпілотників та артилерії.

Але видання констатує – вражаюче кровопролиття не віщує неминучого кінця війни. Оскільки щомісяця Кремль набирає близько 30 000 нових військових і проводить для них “поверхневу підготовку”, поповнюючи безперервний щомісячний потік втрат.

“Достатньо, щоб замінити тих, кого кинули в м'ясорубку в Україні”, – цитує військових аналітиків видання Business Insider.

Крім того, Росія набирає армію в Африці, щоб компенсувати ці втрати, інформує Sky News із посиланням на дані розвідки Міністерства оборони Великої Британії.

Українська розвідка також підтверджує, пише видання, про збільшення зусиль Росії вербувати війська з кількох африканських країн останнім часом.

Журнал Newsweek наголошує, що Росія продовжує напади на прикордонне місто Вовчанськ, а Україна потерпає від невпинних російських керованих авіаційних бомбардувань, яких завдають літаки з російської території та з-поза меж досяжності української ППО.

Видання цитує російського солдата, який на відео, поширеному російським каналом Астра, зізнався, що тільки трохи більше 10% солдат у його підрозділі вижили після того, як зіткнулися з українською артилерією та безпілотниками поблизу Вовчанська.

Сьогодні Вовчанськ – поле вбивства піхоти, а гинуть переважно росіяни
Forbes

“Сьогодні Вовчанськ – поле вбивства піхоти, гинуть переважно росіяни”, – пише Forbes, вказуючи на те, що росіяни насправді мають бронетехніку, але на харківському напрямку масово жертвують піхотою, оскільки російські командири “не дуже цінують життя своїх солдатів”.

За 28 місяців важких боїв російські військові втратили близько 4000 бронетранспортерів і бойових машин піхоти, підтверджують аналітики Oryx, розвідувальної агенції відкритих джерел. Це в середньому близько 150 знищених російських БТРів і більш важких БМП на місяць.

Втрати України значно менші: близько тисячі БТРів і БМП відтоді, як Росія розгорнула війну проти України в лютому 2022 року. Це приблизно 30 машин на місяць, констатує агенція.

Промисловість Росії може побудувати або відновити лише тисячу БТР і БМП на рік. Очевидно, зростає тиск на російське командування, щоб зберегти свою важку броньовану техніку, вважає аналітик Ендрю Перпетуа, який підраховує втрати техніки в Україні.

У травні, каже він, втрати російської техніки зросли до приголомшливих 288 БТРів і БМП. “Це лише те, що ми могли побачити і порахувати”, — наголосив Перпетуа.

Британський телеканал BBC пише, що стратегію Москви з її знеціненням людського життя називають “стратегією м’ясорубки”, а кількість загиблих у другий рік війни була майже на 25% більшою, ніж упродовж першого року повномасштабного вторгнення.

Термін “м’ясорубка” використовується для опису того, як Москва невпинно посилає хвилі солдатів вперед
BBC

“Термін “м’ясорубка” використовується для опису того, як Москва невпинно посилає хвилі солдатів вперед, щоб спробувати виснажити українські сили та відкрити їх розташування для російської артилерії”, – пояснює BBC.

А Business Insider додає: “Термін “м'ясорубка” спочатку стосувався підходу Росії до битв за стратегічні міста, такі як Бахмут і Авдіївка. Але оскільки війна затягується, аналітики бачать подібні паралелі в наступі Росії на інших ділянках лінії фронту”.

Часопис нагадує, що США звинувачували Москву у застосуванні кривавої тактики “людської хвилі”, яка передбачає “кидання” непідготовлених і погано навчених військ у саму гущу битви, часто без належного обладнання.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG