Спеціальні потреби

МЗС РФ занепокоєне зміцненням зв’язків Фінляндії та Швеції з НАТО


У неділю російське МЗС заявило, що налагодження Фінляндією і Швецією тісніших зв’язків з НАТО викликає «особливу стурбованість».

Цю заяву було оприлюднено у зв’язку з появою в газеті Aftenposten статті, в якій міністри оборони Швеції, Норвегії, Фінляндії, Данії та Ісландії наголосили, що країнам Північної Європи потрібно бути готовими до можливих криз або інцидентів, пов’язаних з Росією.

Фінляндія, що межує з Росією (нагадаємо, що Фінляндія свого часу належала до складу Російської імперії), і Швеція не є членами НАТО, але продовжують зміцнювати співпрацю з альянсом; недавня спільна декларація була одним з найрішучіших кроків, зроблених у зв’язку з агресивними діями Росії.

Прем’єр-міністр Фінляндії Александр Стубб охарактеризував заяву Москви як «брязкання зброєю», наголосивши, що воно нікого не повинно налякати.

«Природно, що жодна країна не може накладати вето на рішення, які приймає Фінляндія», – заявив Стубб, який прагне домогтися вступу Фінляндії до НАТО.

За його словами, ситуація з безпекою змінилася після криз в Грузії та Україні, що вплинули на політику країн регіону у сфері безпеки.

«Однією з основ нашого міжнародного співробітництва є те, що ми робимо спільно зі Швецією. Настільки ж очевидно, що ми будемо продовжувати тісно співпрацювати з ЄС і підтримувати тісні партнерські відносини з НАТО », – заявив глава фінського уряду.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG