Спеціальні потреби

Чотири судна з зерном вийшли з українських портів Чорного моря – Міноборони Туреччини


Судно Navistar, архів, Одеса, 5 серпня, 2022.
Судно Navistar, архів, Одеса, 5 серпня, 2022.

Ще чотири судна з продовольством вийшли з українських портів у Чорному морі, повідомило 21 серпня Міністерство оборони Туреччини.

«Загалом чотири судна вирушили з українських портів: два з Чорноморська, одне з Одеси і одне з Південного», – йдеться в повідомленні.

Крім того, планується, що сьогодні пройдуть інспекцію одне судно, що прямує з України, і п’ять – на шляху до українських портів.

Відтак загальна кількість суден, які вийшли з українських портів Чорного моря за угодою про експорт зерна за посередництва ООН, сягнула 31.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш напередодні заявив, що російська сільськогосподарська продукція та добрива повинні «безперешкодно» потрапляти на світові ринки, інакше глобальна продовольча криза може виникнути вже наступного року.

Того ж дня тсало відомо, що Сполучені Штати планують закупити 150 тисяч тонн українського зерна для розподілу в бідних країнах через Всесвітню продовольчу програму ООН (WFP).

Керівник WFP Девід Бізлі заявив агенції AP під час візиту до Кенії 20 серпня, що кінцеві пункти призначення для зерна ще не визначені.

Бізлі сказав, що судно з 23 000 тоннами українського зерна, як очікується, пришвартується в Джибуті 26 або 27 серпня. Очікується, що цей вантаж забезпечить продовольством 1,5 мільйона людей на Африканському Розі на один місяць. Люди в регіоні стикаються з посухою та кровопролитних конфліктів.

Бізлі закликав країни Перської затоки наслідувати приклад США і фінансувати продовольчу допомогу, «особливо тому, що це їхні сусіди, це їхні брати…».

У липні Україна та Росія за посередництва ООН досягли угоди про відновлення експорту зерна. Відтоді з українських портів вийшло близько 25 суден із зерном.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG