Спеціальні потреби

Лула говоритиме в Китаї про посередництво для переговорів України й Росії


Луїс Інасіо Лула да Сілва був одним з учасників створення групи держав Брікс, що об’єднує Бразилію, Росію, Індію, Китай і Південну Африку, на противагу тому, що тих країнах вважають домінуванням Заходу на міжнародній арені.
Луїс Інасіо Лула да Сілва був одним з учасників створення групи держав Брікс, що об’єднує Бразилію, Росію, Індію, Китай і Південну Африку, на противагу тому, що тих країнах вважають домінуванням Заходу на міжнародній арені.

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва сказав, що однією з важливих тем його переговорів під час візиту до Китаю цього тижня буде ідея створення групи держав, які відігравали б посередницьку роль у переговорах про припинення російської війни проти України.

Путін не може володіти територією України. Можливо ми навіть не обговорюватимемо Крим, але треба передумати про те, куди він вторгся.
Інасіо Лула да Сілва

Бразильський президент з великою делегацією підприємців починає кількаденну поїздку з відвідин Шанхаю у четвер, а у п’ятницю у Пекіні зустрінеться з китайським керівником Сі Цзіньпінем.

Лула давно проголосив наміри відігравати більшу міжнародну роль і казав про об’єднання зусиль Бразилії з лідерами таких країн як Китай, Індонезія та Індія, для переговорів з керівниками Росії, України, а також з президентом США Джо Байденом.

«Я переконаний, що обидвоє: Росія, і Україна чекають, щоб хтось прийшов і сказав їм сідати за стіл переговорів. Чому я хочу розмовляти з Сі Цзіньпінем? Бо я думаю про економічну важливість Китаю, військову важливість Китаю, політичну важливість Китаю і про відносини Китаю з Росією. Навіть китайські розходження зі США дають Китаю надзвичайну силу для діалогу», - сказав бразильський президент минулого тижня.

Представники США та Європейського Союзу також неодноразово закликали Пекін використати зв’язки з Москвою, щоб змусити Росію припинити агресію проти України.

Але Китай досі обмежувався лише загальними заявами про прагнення до миру, а нещодавній візит Сі Цзіньпіня до Москви та його запевнення про дружбу з Путіним виглядали, як підтримка російського президента.

Китайські посадовці наголошують на тому, що не стоять на боці Росії чи України, хоча фактично виправдовують агресивність Москви, критикуючи міжнародну і особливо американську допомогу для захисту України.

Президент Лула да Сільва на відміну від китайського керівництва чітко засудив російське вторгнення в Україну, а також намагання Путіна загарбати українські території.

Проте деякі висловлювання бразильського президента викликали негативну реакцію.

В Україні зокрема відкинули натяки Лули на те, щоб оминути питання загарбаного раніше Росією українського Кримського півострова.

«Путін не може володіти територією України. Можливо ми навіть не обговорюватимемо Крим, але треба передумати про те, куди він вторгся. Також Зеленський не може хотіти всього, що він хоче вимагати», - казав бразильський президент.

Володимир Зеленський заявив після тих слів президента Лули, що визволення Криму є «безальтернативним» і що саме повернення півострова під український контроль означатиме програш агресора й відновлення тривкого миру.

«Світ має знати: повернуться в міжнародні відносини повага й порядок лише тоді, коли у Крим повернеться український прапор, коли там буде свобода – так само, як і всюди в Україні», - підкреслив український президент.

Радник бразильського президента у закордонних справах Селсо Амрім у березні відвідав Москву, а 17 квітня в Бразилії очікують російського міністра закордонних справ Лаврова.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG