Спеціальні потреби

Українська розвідка попередила про можливу російську провокацію на ЗАЕС


Російський військовослужбовець біля Запорізької АЕС. Архівне фото 2022 р., AP
Російський військовослужбовець біля Запорізької АЕС. Архівне фото 2022 р., AP

Головне управління розвідки Міноборони України оприлюднило документи, яке воно називає планами російської сторони зімітувати аварію на Запорізькій атомній електростанції.

“Для цього буде проведено удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин. В інциденті традиційно буде звинувачено Україну”, - попереджає ГУР.

“Москва готує масштабну провокацію для створення осередку радіаційної небезпеки”, - повторив попередження розвідки і постпред України при ООН Сергій Кислиця у Твіттері.

У розвідці також стверджують, що для маскування власних дій росіяни “зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ”.

Офіційних заяв Міжнародного агентства з ядерної енергетики (МАГАТЕ) наразі немає.

У четвер Генеральний директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі повідомив про свою зустріч з Олексієм Ліхачовим, генеральним директором російської компанії «Росамтом», яка заявляє про те, що стала власником української атомної станції.

«У рамках своїх активних зусиль щодо підтримки принципів уникнення ядерної чи радіаційної аварії на ЗАЕС, генеральний директор МАГАТЕ Маріано Ґроссі зустрівся з
генеральним директором «Росатому» Олексієм Ліхачовим
сьогодні в Пекіні», – мовиться у твіті. МАГАТЕ.

Як повідомляв Голос Америки на почтку тижня, в українському "Енергоатомі", який є власником ЗАСЕ, заявили, що 22 травня в результаті обстрілу станція всьоме зазнала відключення від живлення з часу окупації 4 березня 2022 року. Через обстріли лінія, що живить ЗАЕС відключилась і в автоматичному режимі увімкнулись всі резервні дизель-генератори.

Згодом в компанії повідомили, що українські фахівці відновили роботу високовольтної лінії електропередачі. "Ризик ядерної та радіаційної аварії – мінімізовано, ситуація стабільна", - йдеться в дописі в Telegram.

У жовтні минулого року Росія оголосила ЗАЕС «федеральною власністю». Позиція МАГАТЕ, за словами її очільника, полягає в тому, що ЗАЕС – це український об’єкт.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG