Спеціальні потреби

Через бухгалтерську помилку Пентагону, Україна може отримати додатково $6 млрд допомоги США


Речниця Пентагону Сабріна Сінгх, архівне фото
Речниця Пентагону Сабріна Сінгх, архівне фото

У вівторок Пентагон заявив, що переоцінив вартість зброї, яку він надіслав в Україну, на 6,2 мільярда доларів за останні два роки — приблизно вдвічі більше ніж попередні оцінки помилки. Надлишок використають для майбутніх пакетів допомоги.

Заступниця прес-секретаря Пентагону Сабріна Сінгх сказала, що детальна перевірка бухгалтерської помилки виявила, що відомство врахувало вартість заміни обладнання, а не його балансову вартість при передачі обладнання зі сховищ Пентагону Україні.

За її словами, остаточні розрахунки показують, що помилка склала 3,6 мільярда доларів у поточному фінансовому році та 2,6 мільярда доларів у 2022 фінансовому році, який завершився 30 вересня 2022 року.

Як наслідок, відомство має додаткові гроші, які можна використовувати для підтримки України під час її контрнаступу проти Росії. "Ці кошти повертаються і можуть бути використані Пентагоном", - сказала Сінгх.

Україна розпочала контрнаступ, намагаючись витіснити сили Кремля з території, яку вони окупували після повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. На шляху контрнаступу - замінована місцевість і посилені оборонні укріплення, каже головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Атаки Росії десятками безпілотників Shahed виявили слабкі місця протиповітряної оборони в Київській області. Офіційні особи заявили, що українська протиповітряна оборона збила 32 з 35 безпілотників, запущених Росією вранці у вівторок.

Пентагон неодноразово передавав зброю, боєприпаси та інше обладнання із власних сховищ Україні.

Згідно з попередніми оцінками від 13 червня, США виділили понад 40 мільярдів доларів на безпекову допомогу Україні після вторгнення Росії. Згідно з новими цифрами звітності, США фактично надали менше 34 мільярдів доларів допомоги.

Посадовці не змогли назвати точну суму грошей, яка залишилася для вилучення або для Ініціативи сприяння безпеці України, яка забезпечує довгострокове фінансування закупівлі зброї, включаючи системи ППО.

США схвалили чотири раунди допомоги Україні у відповідь на вторгнення Росії на загальну суму близько 113 мільярдів доларів, причому частина цих грошей піде на поповнення військової техніки США, яка була відправлена на передову.

Конгрес схвалив останній раунд допомоги в грудні на загальну суму приблизно 45 мільярдів доларів для України та союзників по НАТО.

Президент США Джо Байден і високопосадовці США неодноразово заявляли, що Сполучені Штати допомагатимуть Україні «стільки, скільки буде потрібно», щоб дати відсіч російським військам. Приватно, представники адміністрації попереджали українських чиновників, що терпінню вузько розділеного Конгресу — і американської громадськості — є межа щодо вартості війни, в якій не видно кінця.

Члени Конгресу неодноразово вимагали від керівництва Міністерства оборони відповідей щодо того, наскільки ретельно США відстежують допомогу Україні, забезпечують, що немає шахрайства і що допомога не потрапляє в чужі руки.

У Пентагоні заявили, що мають «надійну програму» для відстеження допомоги, коли вона перетинає кордон з Україною, і спостереження за нею, коли вона вже там, залежно від чутливості кожної системи озброєння.

Сінгх сказала, що бухгалтерська помилка не вплине на поточну доставку допомоги Україні.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG