Спеціальні потреби

"Хай росіяни про це дізнаються першими" - американці про те, коли касетні боєприпаси застосують на полі бою в Україні  


Суббоєприпас від касетного снаряда
Суббоєприпас від касетного снаряда

Поставлені США касетні боєприпаси потрапили в Україну швидко, відразу після оголошення про це рішення, тому що на той час вони вже перебували в Європі. Про це виданню CNN заявив американський чиновник.

На питання, коли ці боєприпаси почнуть використовувати в бою, чиновник відповів: “Ми вирішили дозволити росіянам першими про це дізнатися”.

Напередодні, 13 липня, Пентагон підтвердив, що касетні боєприпаси вже в Україні. Цього ж дня український генерал Тарнавський в інтерв’ю CNN також повідомив, що ці боєприпаси вже в Україні, але ще не використовувались в бою. За його словами, ці касетні бомби можуть “радикально змінити” ситуацію на полі бою.

Касетні боєприпаси заборонені у понад 100 країнах світу. Навіть рішення Адміністрації президента Байдена сприймається у США неоднозначно. Зокрема, у Конгресі частина законодавців критикує його, частина - підтримує.

“Понад 120 країн – учасники конвенції щодо касетних боєприпасів, яка забороняє використання, виробництво, передачу і зберігання цієї зброї, включно із більшістю союзників США по НАТО. І це дуже важливо. Я хочу нагадати, що Україна – не член НАТО. Що далі? Хімічна чи біологічна зброя? Ядерна зброя? Це – ескалація війни, і це не має бути у законі нашої країни про фінансування міністерства оборони”, - заявила у четвер, 13 липня, конгресвумен-республіканка Марджорі Тейлор Ґрін.

“Реальність така, що Україні потрібні ці боєприпаси. Поки Захід не має змоги повністю забезпечити воєнні потреби України, ці боєприпаси заповнять прогалини, забезпечать успішний український контрнаступ, і гарантуватимуть, що українці не залишаться беззахисними. Мета – дати Україні усі необхідні інструменти, аби швидко завершити цю війну. Затяжна війна згубить більше життів і дозволить Путіну здійснити більше воєнних злочинів. Пане спікере, я був у Бучі, стояв там, де були скоєні деякі з цих злочинів. І, зрештою, ця поправка була внесена НЕ через турботу про цивільне населення. Ні, ця поправка існує, тому що дуже невелика кількість законодавців з іншого боку, здається, не проти, щоб росіяни перемогли. У такому разі ми б стали свідками падіння демократії та зростання авторитаризму. Щоб забезпечити українську перемогу, ми повинні продовжувати ухвалювати ці дуже складні рішення, які покладуть край цій війні та, зрештою, врятують життя”, - наголосив Майк Квіґлі, конгресмен-демократ.

7 липня Сполучені Штати заявили, що постачатимуть Києву касетні боєприпаси в рамках нового пакету заходів безпеки на суму 800 мільйонів доларів США, завдяки якому загальна військова допомога США сягне понад 40 мільярдів доларів з початку вторгнення Росії в Україну.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG