Спеціальні потреби

Путін не поїде до Південної Африки, де його могли б заарештувати


Архівне фото: президент ПАР Сиріл Рамафоса
Архівне фото: президент ПАР Сиріл Рамафоса

Російський президент Путін "за взаємною домовленістю" не поїде на саміт БРІКС в Південній Африці, його представлятиме міністр закордонних справ країни Сергій Лавров. Про це повідомили в офісі президента ПАР Сиріла Рамафоси.

Крім Південно-Африканської Республіки (ПАР), до складу БРІКС також входять Бразилія, Росія, Індія та Китай. Лідери цих країн планують зустрітись на саміті в Йоганнесбурзі в серпні.

ПАР входить до Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт Путіна за звинуваченнями у скоєнні воєнного злочину примусового переміщення українських дітей.

Напередодні Рамафоса звернувся до МКС із запитом про дозвіл не арештовувати російського президента. Він наголошував, що такий арешт міг би означати війну з Росією.

"Маю наголосити з міркувань прозорості, що Південна Африка має очевидні проблеми із виконанням ордеру на арешт президента Путіна. Росія чітко заявила, що арешт діючого президента означав би оголошення війни", - заявляв Рамафоса.

Своєю чергою, в Росії вказали, що не говорили ПАР про те, що арешт означав би війну.

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан раніше цього місяця заявляв, що Південна Африка повинна вчинити «правильно» і дотримуватися міжнародного права, якщо російський президент Володимир Путін особисто відвідає саміт блоку БРІКС в Йоганнесбурзі.

"Південна Африка десятиліттями відчувала злочин проти людства, злочин апартеїду, я не думаю, що їм потрібні мої уроки. Вони добровільно приєдналися до МКС, вони знають, що таке закон, і я думаю, що вони вчинять правильно", – сказав Карім Хан в ефірі телеканалу CNN.

"І ми оцінимо, що насправді відбувається на саміті БРІКС, і відповідним чином відреагуємо", – додав він.

У березні МКС видав ордер на арешт Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової за звинувачення у воєнному злочині – незаконній депортації дітей з окупованих частин України. Оскільки суд не проводить заочних процесів, Путіна мають заарештувати та передати суду в Гаазі або в самій Росії, або за межами Росії.

На відміну від ПАР, Росія і Україна, не є членами МКС, але статут МКС говорить, що всі держави-учасники мають юридичне зобов’язання співпрацювати з судом. Це означає, що вони зобов’язані виконувати ордери на арешт.

В статті використано матеріал АР.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG