Спеціальні потреби

Американська розвідка «не має підстав сумніватися», що ядерну зброю перевезли з Росії до Білорусі. Але вона залишається під контролем Москви


Представники військової розвідки США також наголосили, що, за їхніми даними, Росія здійснюватиме повний контроль над розміщеними в Білорусі ядерними зарядами.
Представники військової розвідки США також наголосили, що, за їхніми даними, Росія здійснюватиме повний контроль над розміщеними в Білорусі ядерними зарядами.

Американська розвідка «не має підстав сумніватися» у словах президента Росії Володимира Путіна, що Росія дійсно розмістила тактичну ядерну зброю в Білорусі. Про це повідомляє канал CNN з посиланням на високопосадовців Розвідувального управління Міністерства оборони США (DIA).

Путін заявив про те, що ядерна зброя вже перебуває в Білорусі, минулого місяця. Але на Заході досі не підтверджували та не спростовували ці твердження.

За даними Федерації американських вчених, Росія має близько 4477 розгорнутих і резервних ядерних боєголовок, у тому числі близько 1900 одиниць тактичної ядерної зброї, нагадує CNN.

Незрозуміло, яку частину цього арсеналу Путін збирається перемістити, але високопосадовці з Розвідувального управління оборони США сказали невеликій групі репортерів у п’ятницю, що в аналітиків «немає підстав сумніватися» у заявах Путіна щодо їхньої передачі.

Представники військової розвідки США також наголосили, що, за їхніми даними, Росія здійснюватиме повний контроль над розміщеними в Білорусі ядерними зарядами. Вони поставили під сумнів твердження правителя Білорусі Олександра Лукашенка про те, що він ухвалюватиме рішення про можливе використання цієї зброї і застосує її «без вагань» у разі потреби.

Вони також сказали, що DIA не вважає, що переміщення зброї до Білорусі змінить глобальний ядерний ландшафт або збільшить ризик ядерного інциденту, оскільки вони будуть контролюватися російськими силами.

Передача зброї під контроль Мінська була б порушенням зобов’язань Росії за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Путін раніше стверджував, що ядерна зброя залишиться під російським контролем.

Речник Держдепу США Метью Міллер сказав напередодні, що США «не бачать жодних підстав для коригування нашої власної ядерної позиції, а також жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG