Спеціальні потреби

Українці, що живуть під російською окупацією в Україні, є і залишатимуться громадянами України - Держдеп про примусову паспортизацію РФ


Український паспорт. Фото RadioSvoboda.org (RFE/RL)
Український паспорт. Фото RadioSvoboda.org (RFE/RL)

Організація Conflict Observatory, за підтримки Державного Департаменту США опублікувала звіт в якому йдеться про насильницьку натуралізацію жителів окупованих Росією частин України, відому як паспортизація. Про це повідомив речник Держдепу США Метью Міллер.

У доповіді вказується, що ті, хто відмовляється від російського паспорта стикаються з обмеженим доступом до державних і соціальних послуг, зайнятості, правом власності на своє майно та навіть загрозою депортації.

Особливо важко батькам новонароджених дітей, йдеться у звіті. По-перше, їхні діти не можуть отримати українське громадянство, а по-друге, у разі відмови оформлювати російське їм погрожують втратою опіки над дітьми.

Насильна натуралізація – це також спосіб фільтрації місцевого населення. Таким чином окупаційна влада відсортовує лояльних і нелояльних українців.

Паспортизація також дає привід для просування імперських амбіцій Кремля, нібито для захисту громадян, на яких він претендує за межами своїх кордонів. На це вказують спеціалісти Conflict Observatory. Це давня тактика, як це видно на прикладі територій, які Росія займає в межах міжнародно визнаних кордонів Грузії.

У травні 2023 року прем’єр-міністр Росії Михайло Мішустін заявляв, що у чотирьох областях України – Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській - громадянами Росії стали 1,5 мільйона людей.

27 квітня 2023 російський президент Путін підписав указ, який спрощує процедуру отримання громадянства РФ на окупованих українських територіях. У ньому також вказується, що усі іноземці та особи без громадянства матимуть право проживати на «нових» територіях Росії до 1 липня 2024 року. Утім експерти організації Conflict Observatory вважають, що таким людям може загрожувати депортація і втрата права власності на майно.

У Держдепі США застерігають Росію від подальших насильницьких дій на окупованих територіях України та закликають не порушувати міжнародне право.

«Санкціоноване державою залякування не змінить фактів: кожен сантиметр території України є і залишиться Україною. Українці, які живуть під російською окупацією в Україні, є і залишатимуться – громадянами України» - заявив речник Держдепу Метью Міллер.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG