Спеціальні потреби

Росії бракує свіжих сил. Контрнаступ України змушує її перекидати підрозділи з Херсонщини на Запоріжжя - західні аналітики


Українські військові ведуть вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» по російських військах поблизу лінії фронту під час атаки Росії на Україну в Донецькій області, 11 серпня 2023 року. REUTERS/Олександр Ратушняк
Українські військові ведуть вогонь з реактивної системи залпового вогню БМ-21 «Град» по російських військах поблизу лінії фронту під час атаки Росії на Україну в Донецькій області, 11 серпня 2023 року. REUTERS/Олександр Ратушняк

Західні військові експерти пишуть про «значне тактичне просування» українських військ на Запоріжжі та про «інтенсивне виснаження» і гострий брак військових на запорізькій ділянці фронту, що змушує російське командування перекидати війська з півдня, Херсонщини, до Запорізької області.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) повідомляють у своєму звіті, що українські війська просунулися у районі села Роботиного і їхня здатність закріпитися там є «значною».

«11 серпня українські війська здійснили значне тактичне просування в західній частині Запорізькій області під час продовження контрнаступальних операцій щонайменше на трьох ділянках фронту. Опубліковані 11 серпня геолокаційні кадри підтверджують, що українські війська досягли північної околиці Роботиного (10 км на південь від Оріхова), хоча постійність і масштаби цих позицій наразі незрозумілі», – йдеться у звіті.

В Інституті вивчення війни зазначають, що росіянам бракує свіжих підготовлених сил, тому вони знімають частини з однієї ділянки фронту і перекидають на іншу.

«Практика Російської Федерації проводити бічні передислокації на ключових ділянках фронту, швидше за все, ще більше послабить російські оборонні лінії в цілому», – мовиться у повідомленні ISW.

Військова розвідка Великої Британії також повідомляє, що згідно з її даними, «Росія, ймовірно, передислокувала підрозділи повітряно-десантних військ (ВДВ) з Херсонської області на Оріхівський напрямок у Запорізькій області, на якому ведуться бої».

Британські аналітики нагадують, що 58-ма загальновійськова армія (58 ОАА) веде оборонні бойовї з 4 червня 2023 року і 11 липня 2023 року тодішнього командира 58 CAA було звільнено, ймовірно, частково через те, що він наполягав на тому, що елементи його сил потребують перепочинку.

Прибуття ВДВ з Херсонщини, можливо, і дасть перепочинок військовим на Запоріжжі, але «передислокація, швидше за все, зробить оборону Росії біля східного берега Дніпра слабшою» і більш вразливою для українських десантних сил, кажуть британські аналітики.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG