Спеціальні потреби

Сенатор США Грем привітав відкритість Зеленського до проведення в Україні виборів 2024 року і готовий допомогти в пошуку їх фінансування


Президент України Володимир Зеленський та сенатори США Ліндсі Грем, Елізабет Воррен та Річард Блументаль зустрічаються у Києві 23 серпня 2023 року. Фото: Офіс президент України через Reuters
Президент України Володимир Зеленський та сенатори США Ліндсі Грем, Елізабет Воррен та Річард Блументаль зустрічаються у Києві 23 серпня 2023 року. Фото: Офіс президент України через Reuters

Американський сенатор Ліндсі Грем оприлюднив заяву, в якій привітав відкритість президента України Володимира Зеленського до проведення виборів в країні наступного року, навіть якщо війна ще буде тривати.

“Мені дуже приємно почути, що президент Зеленський відкрив двері для виборів в Україні у 2024 році. … Вибори розглядатимуться не лише як акт непокори російському вторгненню, але і як прихильність демократії та свободі”, - заявив сенатор.

Авторитетний законодавець від Республіканської партії Ліндсі Грем, який є членом сенатських комітетів з питань бюджету та правосуддя, назвав вибори в Україні символом руху до демократії.

“Я не можу придумати кращого символу для України, ніж проведення вільних і чесних виборів під час війни. … Це говорить про їхнє бачення вільної та демократичної України як сьогодні, так і в наступні роки”, - додав законодавець, наголосивши, що це було б сміливе рішення президента України Зеленського.

Раніше президент України в інтерв'ю українському каналу заявив, що для виборів у 2024 році в умовах війни потрібні зміни до законодавства і додаткове фінансування. Володимир Зеленський також додав, що, на його думку, відповідальність за вибори під час війни мають розділити країни Заходу, якщо вони на такому волевиявленні наполягають.

"Давайте ризикувати тоді разом. Як? Спостерігачі мають бути в окопах", – сказав президент України.

Сенатор Ліндсі Грем сказав у відповідь сказав, що готовий закликати партнерів надати Україні фінанси на технічну підтримку для проведення таких виборів.

“Розумію, що український парламент має схвалити це, і умови безпеки для проведення виборів будуть складними. Однак я не можу придумати кращої інвестиції для стабільності Європи, ніж допомогти Україні вижити як незалежній, самоврядній демократії, заснованій на верховенстві права. Я б закликав усіх союзників України допомогти надати їй фінансову та технічну допомогу для підтримки цих зусиль”, - мовиться у заяві сенатора Грема.

23 серпня у Києві сенатор США від Республіканської партії США Ліндсі Грем заявив, що вибори в Україні наступного року мають відбутися, навіть в умовах війни. На його думку “вільні та чесні вибори, навіть під час нападу” на Україну, можуть продемонструвати, чи країна змінилась в питанні корупції.

Наступні президентські та парламентські вибори в Україні мали б відбутися 2024 року, але за законом, під час воєнного стану вибори не проводяться.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Збори для України у британському графстві Норфолк. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:33 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG