Спеціальні потреби

Блінкен відвідав Чернігівщину і відзначив стійкість українського народу


Держсекретар СШа Ентоні Блінкен перебуває в Україні 6-7 вересня
Держсекретар СШа Ентоні Блінкен перебуває в Україні 6-7 вересня

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Чернігівської області високо оцінив силу України перед обличчям російського вторгнення.

Блінкен відвідав підвал школи в Ягідному, де російські війська тримали в полоні десятки селян, у тому числі людей похилого віку та дітей.

"Це лише одна будівля... [але] це історія, яку ми бачили знову і знову, — сказав він. — Але ми також бачимо щось неймовірно потужне… надзвичайну стійкість українського народу".

Невдовзі після початку війни російські війська захопили частину Чернігівської області, включно з Ягідним. Ягідне було відвойоване українськими силами 30 березня 2022 року, але російська армія залишила міста та землі зруйнованими та щільно замінованими. Блінкен пообіцяв, що Сполучені Штати нададуть Україні допомогу, необхідну для розмінування.

"Хоча загальні зусилля триватимуть роки, сміливі українці працюють зараз, щоб очистити свої дороги, парки та дитячі майданчики від мін і нерозірваних боєприпасів. Сполучені Штати підтримують їхні зусилля, надаючи 90,5 мільйона доларів додаткової допомоги з розмінування", - написав держсекретар в мережі Х.

Блінкен сказав, що зараз близько третини території України має справу з мінами або нерозірваними боєприпасами, "але українці об’єднуються, щоб позбутися боєприпасів, позбутися мін і буквально повернути землю".

Як повідомляв раніше Голос Америки, перед Чернігівщиною держсекретар відвідав Київ, де оголосив про надання Україні нової гуманітарної допомоги обсягом понад 206 мільйонів доларів. 54 мільйони доларів надійде в рамках програми Агенції США з міжнародного розвитку (USAID), а ще 152 мільйони доларів - через програми Державного департаменту США. Забезпечення їжею, прихистком та медичними послугами, психологічна підтримка населення, допомога роботи Українського гуманітарного фонду - такі пріоритети закладені в новому пакеті гуманітарної допомоги США Україні.

Під час спілкування з пресою Блінкен засудив бомбовий напад на ринок в Костянтинівці, в результаті якого загинули 17 людей, десятки отримали поранення. "Буквально вчора ми бачили бомбардування ринку.. Ринку. За що? Це те, з чим українці живуть щодня", - сказав Блінкен.

Раніше очільник зовнішньополітичного відомства у супроводі посла США в Україні Бріджит Брінк оглянув засоби індивідуального захисту та військові автомобілі, надані Україні США.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

Вибори у Великій Британії. Чи переможе опозиція? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG