Спеціальні потреби

Байден про G20: серед країн панувала згода щодо необхідності миру в Україні


Президент США Джо Байден під час пресконференція у Ханої, 10 вересня 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein
Президент США Джо Байден під час пресконференція у Ханої, 10 вересня 2023. REUTERS/Evelyn Hockstein

Під час зустрічі лідерів G20 у питанні російської війни в Україні панувала "достатня" згода щодо потреби у тривалому мирі на засадах Статуту ООН і повазі суверенітету незалежних держав.

Про це президент США Джо Байден заявив під час пресконференції у в'єтнамському Ханої, куди він вирушив після участі у саміті лідерів країн Групи двадцяти в Індії.

"Ми також обговорили жорстоку та незаконну війну Росії в Україні. У залі була достатня згода щодо необхідності справедливого та тривалого миру, який дотримується принципів Статуту ООН і поважає суверенітет і територіальну цілісність", - сказав глава Білого дому.

У відповідь на уточнююче запитання журналістки Голосу Америки Аніти Пауелл, чи стало питання російської війни в Україні "каменем спотикання із Глобальним Півднем", Байден відповів: "Це не є каменем спотикання із Глобальним Півднем, а камінь спотикання із Росією".

Також Байден заявив, що Сполучені Штати під час G20 продемонстрували "глобальне лідерство та відданість вирішенню викликів, які є найбільш важливими для людей у всьому світі". "Інвестиції в інклюзивне зростання та сталий розвиток, подолання кліматичної кризи, зміцнення продовольчої безпеки та освіти, розвиток глобальної охорони здоров’я та охорони здоров'я. Ми виявилися готовими працювати та показали світові, що Сполучені Штати є партнером із позитивним баченням наше спільне майбутнє", - додав він.

Нагадаємо, у фінальній декларації G20 лідери країн висловили підтримку Україні, але не засудили дії Москви.

Президент Франції Еммануель Макрон раніше сказав, що коммюніке не було дипломатичною перемогою Росії: "Ця зустріч G20 ще раз підтверджує ізоляцію Росії. Сьогодні переважна більшість країн G20 засуджують війну в Україні та її вплив".

Напередодні речник МЗС України Олег Ніколенко підкреслив: "Ми вдячні партнерам, які намагались включити в текст сильні формулювання. Але в питанні агресії Росії проти України G20 нема чим пишатися".

У статті використано матеріали AP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG