Спеціальні потреби

Київ закликає США та Німеччину надати далекобійні ракети


Білий дім може вже незабаром прийняти рішення про надання ATACMS Україні, повідомляє Financial Times з посиланням на інформацію високопосадовця США. Архівне фото: навчання з застосуванням ATACMS в Кореї
Білий дім може вже незабаром прийняти рішення про надання ATACMS Україні, повідомляє Financial Times з посиланням на інформацію високопосадовця США. Архівне фото: навчання з застосуванням ATACMS в Кореї

Українські посадовці поновили заклики до союзників на Заході надати далекобійні ракети. Міністр закордонних справ Україні Дмитро Кулеба висловив розчарування тим, що Україна досі не отримала далекобійних ракет від Німеччини, а голова Офісу президента Андрій Єрмак висловив сподівання в коментарі FT, що Україна отримає далекобійні ракети ATACMS дуже скоро.

"Я не розумію, чому ми гаємо час. Ми могли б зробити більше і врятувати більше життів українських військових і цивільних, якби ракети вже були", - сказав Кулеба під час спільної пресконференції з міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок в Києві 11 вересня.

Він висловив переконання в тому, що надання Україні німецьких Taurus є лише питанням часу. Перед візитом до України Бербок наголошувала на складнощах у тому, що передати таку зброю Києву.

"Це неможливо зробити швидко - як з танками Leopard та системами протиповітряної оборони IRIS-T - бо кожна деталь має бути узгоджена заздалегідь", - заявила головна дипломатка Німеччини.

Під час візиту до Києва Бербок оголосила про те, що Німеччина надасть майже 21 мільйон доларів гуманітарної допомоги Україні, в основному для підготовки до опалювального сезону, а от щодо поставок ракет оголошень зроблено не було.

Раніше ЗМІ повідомляли, що німецьке оборонне відомство проводить перемовини з виробниками ракет, щоб обмежити дальність цих ракет, а також забезпечити, що важливі технології не могли потрапити до рук росіян.

Заклик надати Україні американські далекобійні ATACMS озвучив і голова Офісу президента України Андрій Єрмак. В коментарі Financial Times Єрмак висловив переконання, що США розуміють необхідність поставок таких систем і домовленість щодо наданя ATACMS Україні може бути досягнута "дуже, дуже скоро".

Видання наводить коментар високопосадовця уряду США про те, що рішення щодо ATACMS "може бути прийняте скоро".

Ракети ATACMS надали б Україні “надзвичайні можливості”, розповів Голосу Америки Роберт Гамільтон, директор Євразійської програми в Інституті досліджень закордонної політики. Вони б дозволили ЗСУ ще більше послабити російську логістику, вважає аналітик.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG