Спеціальні потреби

"Ми наполегливо працювали, щоб отримати запрошення". Посол України в Індії про підсумки G20 та неучасть Зеленського


Президент США Джо Байден відвідав саміт G20. Фото: від 10 вересня 2023 прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент США Джо Байден
Президент США Джо Байден відвідав саміт G20. Фото: від 10 вересня 2023 прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент США Джо Байден

Посол України в Індії Олександр Поліщук висловив розчарування текстом Декларації, виданої за результатами саміту G20 в Нью-Делі та тим, що до участі в саміті не запросили Україну.

В інтерв’ю у посольстві України в Нью-Делі, він розповів журналістці Голосу Америки Тетяні Ворожко, що над отриманням запрошення для президента України Володимира Зеленського наполегливо працювали.

«У першу чергу - Офіс президента, міністр [закордонних справ України Дмитро] Кулеба провели цілу серію зустрічей та розмов як безпосередньо з індійською стороною, так і з американськими та європейськими партнерами з метою переконання у важливості говорити про Україну в присутності України», - сказав він.

Говорячи про підсумкову декларацію, Поліщук зауважив, що хоча вона містить «посилання на всі прийняті резолюції ООН, спрямовані на підтримку територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України, але в ній немає прямого осуду агресії Росії проти України».

Восьмий параграф декларації наголошує на рішеннях ООН щодо війни Росії в Україні, а також положеннях Статуту ООН.

«Всі держави повинні діяти відповідно до цілей і принципів Статуту ООН у повному обсязі. Відповідно до Статуту ООН, усі держави повинні утримуватися від погрози силою або її застосування з метою захоплення територій проти територіальної цілісності, суверенітету чи політичної незалежності будь-якої держави. Застосування або загроза застосування ядерної зброї неприпустимі», - зокрема йдеться в документі.

Негайно після оприлюднення декларації речник МЗС України Олег Ніколенко написав, що той факт, що Україну не запросили до участі, позначився на фінальному документі саміту.

«Очевидно, що участь української сторони дозволила б учасникам краще зрозуміти ситуацію. Принцип «нічого про Україну без України» залишається ключовим як ніколи», – наголосив він у повідомленні у Facebook.

Було помилкою не запросити Україну хоча б у відеоформаті, вважає активістка української діаспори в Індії

Лідерка Української громади Індії Марина Акрам каже, що вони підтримують позиції українського МЗС щодо формулювання декларації - має бути війна не в Україні, а проти України, а Росія чітко названа агресором.

«Я вважаю, що це було помилкою не запросити Україну хоча б у відеоформаті, тому що більшість країн, які брали участь у саміті, підтримують Україну на тлі війни Росії проти України», - сказала вона в інтерв’ю «Голосу Америки».

Індійська сторона раніше пояснила своє рішення не запрошувати на саміт G20 президента України Володимира Зеленського тим, що цей саміт – економічний, а не безпековий. Делегація США наполягала: ці речі прямо пов’язані.

Коли мова йде про продовольчу безпеку, інфляційний тиск на енергетичну безпеку, не можна скидати з рахунків вплив, який війна Путіна мала на світову економіку
Джон Кірбі

«Коли мова йде про продовольчу безпеку, інфляційний тиск на енергетичну безпеку, не можна скидати з рахунків вплив, який війна Путіна мала на світову економіку», - сказав координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі в інтерв’ю кореспондентці Голосу Америки Аніті Пауелл.

Раніше, коментуючи неучасть у саміті президента Зеленського, інший представник Білого дому, Джонатан Файнер, сказав, що це не було рішенням США - адміністрація Байдена висловлювалася за те, аби його запросити.

«На нашу думку, це в принципі добре, якби він був присутній, щоб висловити свою позицію та позицію України, щоб ви знали, якої шкоди завдав цей конфлікт його народу та його країні. Він є найефективнішим посланцем для цього», - сказав Файнер.

Він зазначив, що російський представник, міністр закордонних справ Сергій Лавров мав можливість висловити своє бачення на саміті.

В неділю прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді офіційно закрив саміт, запропонувавши ще одну зустріч лідерів G20 у листопаді по відеозв'язку, що відкриє можливість приєднання Путіна і китайського лідера Сі Цзіньпіна, який також не був на зустрічі.

Моді також передав церемоніальний молоток президенту Бразилії Луїсу Інасіо Лула да Сілва, чия країна перебирає головування в блоці.

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG