Спеціальні потреби

Чи надовго бензинова криза в Росії?


Архівне фото: російський завод з виробництва дизелю в Іркутську, 2019 рік
Архівне фото: російський завод з виробництва дизелю в Іркутську, 2019 рік

Цього місяця Росія зіткнулась зі значним ростом цін на бензин та дизель всередині країни, а також із дефіцитом.

В російській опозиції це пов’язують з тим, що уряд в Москві скоротив субсидії, які компанії отримували, якщо продавали дизель на внутрішньому ринку.

Через величезні потреби російського війська ці субсидії значно зросли, каже колишній російський міністр фінансів Сергій Алєксашенко в інтерв'ю Радіо Свобода.

В Міністерстві оборони Великої Британії не побачили в подіях на російському ринку прямого зв'язку з війною Росії проти України і вказали на зростання попиту з боку російських аграріїв на час збору врожаю. А от Воррен Петтерсон аналітик ING говорить про зменшення пропозиції дизелю в Росії, через плановий ремонт одного з нафтопереробних заводів.

Щоб стримати ціни Кремль практично повністю обмежив експорт дизелю та пального з 21 вересня, але вже через два дні пом'якшив заборону.

Вплив на світові ринки

Бензинова криза в Росії викликала нестабільність на світовому ринку дизелю, адже Росія є другим в світі експортером дизелю після США. Оглядачі на Заході заговорили про те, що Росія знову хоче використати енергію як зброю перед зимою.

Росія хоче як дестабілізувати світові ринки, так і вирішити проблеми з пальним всередині країни, вважає головний дослідник з енергобезпеки Центру стратегічних студій у США Бен Кагілл.

​Ціни на дизель досить високі для населення, в час коли економіка сповільнюється, а рубль слабкий
Бен Кагілл CSIS

"Це і те, і інше, - каже Кагілл в коментарі Голосу Америки. - Гадаю їх непокоїть, що всередині країни ростуть ціни на дизель. В Росії збирають врожай. Ціни на дизель досить високі для населення, в час коли економіка сповільнюється, а рубль слабкий".

Кагілл додає, що геополітичні мотиви відіграють свою роль також. "Пам’ятаймо, Росія у минулі місяці скоротила експорт нафти на 300 000 барелів на день. Зараз вона хоче ці обмеження подовжити до кінця року разом з Саудівською Аравією та іншими країнами ОПЕК плюс".

"Світові ціни на паливо вже зростають і це непокоїть. Ці кроки з експорту дизелю та бензину лише погіршують ситуацію. А чи вигідно Росії, щоб ціни на Заході зростали? Відповідь – так", - додає експерт.

Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Адбулазіз. Саудівська Аравія, Росія та інші країни ОПЕК+ домовились знизити поставки нафти на світові ринки, що спонукало нафтові ціни до зростання
Міністр енергетики Саудівської Аравії принц Адбулазіз. Саудівська Аравія, Росія та інші країни ОПЕК+ домовились знизити поставки нафти на світові ринки, що спонукало нафтові ціни до зростання

Крок найбільше вплине на країни, які тепер залежать від російського пального, зазначають в міноборони Великої Британії. США, ЄС, Канада, Велика Британія не купують російські нафтопродукти та нафту доставлену морем, через санкції запроваджені проти Росії після її вторгнення до України. Однак, ринки взаємопов'язані, тому зростання цін може заторкнути і ті країни, які прямо не залежать від російської нафти та нафтопродуктів.

Справді, зростання світових цін на нафту в останні місяці змусило оглядачів говорити про те, що вплив Росії на нафтові ринки зберігається. А те, що розрив між ціною на нафту "брент" та російською "юралз" скорочується багато хто сприймає, як ознаку того, що західні нафтові санкції не працюють.

Чи працюють нафтові санкції проти Росії?

Все ж через Західні санкції Росія не може отримувати оплати в доларах та інших світових валютах, що значно ускладнило нафтоторгівлю для Росії.

Замість нафтодоларів, за оцінками аналітиків Kpler, які надає Bloomberg, майже мільярд доларів щомісяця Росія отримає в індійських рупіях. Рупії не є твердою валюту і придбати за неї можна небагато. Це визнав і російський міністр закордонних справ Лавров, який під час саміту "Групи 20" у вересні вказав: "Накопичилось багато мільярдів рупій, які поки не знаходять для себе застосування".

Фото для ілюстрації: заправник в Індії
Фото для ілюстрації: заправник в Індії

Міністр нафтопродуктів та газу Індії сказав в інтерв'ю CNBC в серпні, що Індія отримує значну знижку на російську нафту. "При дисконті в 30% росіяни перев'язують [нафту святковою] стрічкою і пересилають її нам безкоштовно".

З іншого боку, оглядачі вказують, – знижка з якою Росія продає свою нафту зменшується, а росіяни навчились використовувати тіньовий флот, щоб обходити цінове обмеження "Групи семи", яка заборонила страховим компаніям та перевізникам своїх країн обслуговувати експорт російської нафти, якщо нею торгують за ціною вище обмеження, встановленого на рівні 60 доларів за барель.

"Цінова стеля експорту нафти та нафтопродуктів не така міцна, - каже Кагілл. - Повсякчас російську нафту експортують вище обмеження. Це їм очевидно вдалося, і Росія перевозить нафту по світові завдяки так званому тіньовому флоту танкерів, знаходить альтернативу послугам компаній "Групи Семи".

"Забезпечення виконання санкційного режиму G7 не таке й сильне, і в результаті Росія продовжує експортувати багато нафти та нафтопродуктів", - додає він.

Щоб підвищити ефективність "цінової стелі" головний економіст Міжнародного інституту фінансів, що у Вашингтоні, Робін Брукс пропонує боротись з тими, хто допомагає Росії, зокрема в ЄС.

"Нічого не було зроблено, щоб не дозволити грецьким олігархам продавати свої нафтотанкери Путіну, і це стає великою ганьбою для G7 та ЄС. Завдяки цьому Путін тепер контролює 60% експорту нафти морем, що дуже шкодить ціновому обмеженню G7", - твітує аналітик.

Чи почне Росія переводити економіку на воєнні рейки?

Загалом аналітики погоджуються, що цієї зими Росія не може собі дозволити морозити Європу. Кагілл прогнозує – російська заборона протримається лише десь місяць, зокрема тому, що повернуться до роботи нафтопереробні заводи. Якщо їхню продукцію "не можна буде експортувати, якщо буде заборона, то Росія заповнить сховища, і треба буде або закривати заводи, або відкривати експорт"

Також Кагілл передбачає, що російські компанії тиснутимуть на Путіна, щоб той дозволив експорт.

"Завжди є тертя між внутрішнім продажем та експортом, бо експорт приносить тверду валюту – долари чи іншу валюту - і це значно цінніше для багатьох компаній, ніж рубль, бо курс рубля падає через всі ці події в останні 18 місяців. Тому з точки зору компаній, дуже потрібно втримати експорт. І думаю про це російський уряд говоритиме з компаніями. Але якщо така політика триватиме, це створює напругу та складнощі, і якщо забрати у компаній експорт, це боляче вдарить по них і може викликати реакцію.

Ця криза для Кремля може означати початок переходу російської економіки на воєнні рейки.

На заміну субсидіям прийде ручний розподіл каже колишній російський міністр фінансів Сергій Алєксашенко. Він припускає, що Кремль видаватиме квоти на експорт і слідкуватиме, щоб пальне йшло насамперед для війська та аграріїв.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG