Спеціальні потреби

До посольства України в Ізраїлі з проханням про евакуацію звернулося 350 українських мешканців Смуги Гази


Дим над містом у Газі після ізраїльського удару, вид з південного Ізраїлю, 24 жовтня 2023 року. REUTERS/Віолета Сантос Моураy
Дим над містом у Газі після ізраїльського удару, вид з південного Ізраїлю, 24 жовтня 2023 року. REUTERS/Віолета Сантос Моураy

Про допомогу з евакуацією з Сектора Гази попросили посольство України в Ізраїлі 350 громадян України, повідомив Голосу Америки посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у вівторок, 24 жовтня.

«На обліку в посольстві стоїть близько тисячі українських громадян, які проживають на палестинських територіях. З них 350 громадян України звернулися до посольства по допомогу з евакуацією, але поки кордони Гази закриті», – сказав у розмові з Українською службою Голосу Америки посол Корнійчук.

З 11 жовтня Ізраїль припинив припинилося постачання світла, води і палива до Сектора Гази, доки не будуть звільнені заручники з Ізраїлю.

На території Ізраїлю, за даними посольства, в результаті нападу бойовиків ХАМАСу загинуло 19 українських громадян, одна людина зникла безвісти.

Вранці 7 жовтня бойовики ісламського руху ХАМАС вторглися на територію Ізраїлю з Сектора Гази і захопили кілька ізраїльських поселень, вбивши близько 1200 осіб та захопивши десятки заручників. У відповідь Ізраїль взяв в облогу Сектор Гази, а армія оборони Ізраїля веде обстріл по військових об'єктах. Але палестинська влада повідомляє, що під час цих обстрілів, загинули сотні цивільних палестинців.

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук сказав, що за даними активістів, у результаті бойових дій у Секторі Гази троє українських громадян загинули, четверо поранено і один у важкому стані.

«Але у посольства немає можливості перевірити ці дані», – додав посол.

Також через бойові дії 3,5 тисячі українських громадян, які отримали притулок і допомогу в Ізраїлі, вирішили покинути країну. З них 550 отримали допомогу посольства з евакуацією, додав посол. Йшлося про евакуаційні рейси, які допомагало організовувати посольство, та комерційні літаки.

«Ми допомогли практично всім, хто звернувся по допомогу до посольства з проханням про евакуацію, вони виїхали за допомогою посольства або самотужки», – сказав Корнійчук.

За словами посла, після широкомасштабного російського нападу на Україну до Ізраїлю прибуло близько 14 тисяч українських громадян. Йдеться лише про тих українців, які не мали єврейського походження і не мали можливості отримати ізраїльське громадянство.

Як раніше повідомив Голосу Америки посол Ізраїлю в Україні Міхаель Бродський, після широкомасштабного російського вторгнення на початку 2022 року, посольство Ізраїлю допомогло евакуюватися з України 15 тисячам українців.

«Це насамперед єврейське населення, але також неєвреї, які їхали з членами своїх сімей, євреями», – сказав посол Бродський в інтерв’ю Голосу Америки у березні 20223 року.

Форум

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG