Спеціальні потреби

На саміті ЄС лідери прагнуть домовитись про подальшу допомогу Україні та узгодити спільну позицію щодо операції Ізраїлю проти ХАМАСу


Акція на підтримку України перед місцем проведення саміту лідерів ЄС, Брюссель, 26 жовтня 2023. REUTERS/Yves Herman
Акція на підтримку України перед місцем проведення саміту лідерів ЄС, Брюссель, 26 жовтня 2023. REUTERS/Yves Herman

У Брюсселі розпочався дводенний саміт лідерів Європейського Союзу, під час якого країни блоку планують засвідчити стійку військову підтримку Україні. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на попередній проєкт підсумкової заяви саміту.

Допомога Україні

Зокрема лідери ЄС прагнуть допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби Києва, включаючи мільйон снарядів і систем ППО, йдеться у проєкті документа.

Зараз Європейський Союз розглядає план у 20 мільярдів євро на чотири роки для оборонної підтримки України в межах ширших зобов'язань Заходу з допомоги Києву. Лідери ЄС мають намір доручити керівнику зовнішньої політики блоку доповісти з цього питання в грудні.

Очікуються також заклики запровадити нові санкції проти Москви, які можуть включати заборону імпорту російських алмазів, коли G7 домовиться про спосіб їхнього відстеження. Крім того, буде обговорено план використання доходів від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Також очікуються дискусії щодо прагнення України вступити до ЄС. Виконавчий орган блоку має дати оцінку 8 листопада щодо початку офіційних переговорів про вступ з Києвом, що обговорюватиметься європейськими лідерами у грудні.

Водночас з боку проросійських лідерів країн ЄС звучать заяви щодо небажання продовжити військові постачання для Києва. Так новопризначений прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо повідомив перед початком саміту, що не підтримуватиме подальшу військову допомогу Україні та подальші санкції проти Росії.

Також прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що він "пишається" своїми контактами з президентом Росії Владіміром Путіним, з яким він зустрівся в Китаї цього місяця. Раніше він висловлювався проти приєднання України до ЄС, а також раніше заблокував рішення ЄС про надання Києву 500 мільйонів євро подальшої військової допомоги.

На тлі побоювань щодо того, що увага до війни Росії в Україні може зменшитись на тлі ситуації в Ізраїлі, канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв, що це "жодним чином не вплине" на підтримку Києва, а президент України Володимир Зеленський візьме участь у саміті через відеозв'язок.

Ситуація в Ізраїлі

До конфлікту на Близькому Сході буде прикута значна увага лідерів ЄС на саміті. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте перед зустріччю заявив, що ізраїльська військова операція з усунення ХАМАС необхідна, але вона має бути здійснена в межах міжнародного права про війну та з мінімальним рівнем шкоди для цивільного населення Гази.

"На жаль, потрібна військова операція для ліквідації ХАМАСу, іншого шляху немає, інакше Ізраїль не зможе вижити в довгостроковій перспективі. Але це має бути зроблено з мінімальними втратами для цивільного населення", - сказав Рютте.

Раніше ЄС рішуче засудив нападу ХАМАСу на Ізраїль, але серед країн блоку не було консенсусу щодо закликів припинити бомбардування Гази Ізраїлем у відповідь. Як пояснює AFP, 27 країн Євросоюзу давно розділені між більш пропалестинськими державами, як-то Ірландія та Іспанія, та стійкими прихильниками Ізраїлю, включаючи Німеччину та Австрію.

У проєкті фінальної заяви ЄС йдеться, що країни закликають до "гуманітарних коридорів і пауз" для евакуації цивільного населення з Гази, на відміну від вимог ООН щодо "припинення вогню".

"Ми вважаємо, що цивільне населення має бути захищене завжди і скрізь. У нас буде хороше рішення", - сказав голова Європейської ради Шарль Мішель перед початком саміту. Водночас він зазначив: "Ми відчуваємо, що дехто у світі використовує обставини, щоб спробувати згуртувати частину міжнародної спільноти для нападу на Європейський Союз".

У статті використано матеріали Reuters, AFP

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG