Спеціальні потреби

Учасники Президентських дебатів Республіканської партії гостро дискутували щодо підтримки України


П'ятеро політиків взяли участь в Президентських дебатах Республіканської партії в Маямі, Флорида. 8 листопада 2023 року
П'ятеро політиків взяли участь в Президентських дебатах Республіканської партії в Маямі, Флорида. 8 листопада 2023 року

Під час третіх республіканських дебатів 8 листопада, претенденти на номінацію від партії на пост президента США були одностайні у своїй підтримці Ізраїлю; натомість, глибокі розбіжності у питанні подальшої допомоги Україні залишилися характерною рисою претендентів, ще більше підкресливши відповідний розкол у Республіканській партії.

Кандидати, які борються за те, щоб представляти Республіканську партію США на президентських виборах 2024 року
Кандидати, які борються за те, щоб представляти Республіканську партію США на президентських виборах 2024 року

Найбільш рейтинговий республіканський політик, колишній президент США Дональд Трамп, не брав участь у цих дебатах, як і в попередніх.

Очікувано, підприємець Вівек Рамасвамі, відомий своєю критикою допомоги Україні, найбільш активно виступив проти підтримки України, виступивши за те, щоб дозволити Росії залишити собі територію України, яку вона окупувала з 2014 року.

“Окуповані Росією регіони України на Донбасі – Луганськ, Донецьк – це російськомовні регіони, які навіть не входять до складу України з 2014 року, - заявив Рамасвамі. - Україна не є зразком демократії”, - додав Рамасвамі, зазначивши, що війна Росії проти України – це не “якась битва між добром і злом”.

Губернатор Флориди Рон Десантіс повторив свою думку про те, що він не надсилатиме американських солдатів до України, в той час як європейські країни повинні посилити свою підтримку України. “Нам потрібно покласти край цій війні” й зосередитися на безпеці кордонів та Комуністичній партії Китаю, додав Десантіс. Він також піддав сумніву частину фінансування, яке США надсилає Україні.

Решта кандидатів були одностайні у своїй прихильності подальшій підтримці України.

Сенатор Тім Скотт заявив, що США мають “національний життєво важливий інтерес в Україні”. “З кожним днем ми наближаємося до деградації російської армії, і це гарна новина”, - додав він.

На думку колишнього губернатора Нью-Джерсі Кріса Крісті, його суперники “абсолютно поступилися диктаторам”. Він провів паралель між вторгненням Росії в Україну та часами перед Другою світовою війною. “Це не вибір. Це ціна, яку ми платимо за те, щоб бути лідерами вільного світу”, - додав Крісті.

“Диктатори працюють разом, люди, які вірять у демократію, працюють разом, – каже Крісті. - Ми повинні підтримувати всіх тих, хто виступає за демократію та свободу в цьому світі”.

“1992-ого ця країна дала обіцянку Україні. Ми сказали: якщо ви віддасте ядерну зброю, яка була в старому Радянському Союзі, - Росії, і якщо вони нападуть на вас, ми вас захистимо. І обіцянки Америки, зроблені 31 рік тому, не відрізняються від американських обіцянок, зроблених на цій сцені сьогодні. Ми маємо дотриматися свого слова. Ті з нас, хто забуває історію, приречені її повторити”, - додав політик.

Колишня губернаторка Південної Кароліни Ніккі Гейлі також висловила активну підтримку Україні однак, зазначила, що не вважає, ніби США мають давати Україні гроші. Така позиція співзвучна з позицією політиків в Республіканській партії, які закликають збільшити підзвітність допомоги Україні.

“Ми всі пам’ятаємо, що той злодій зробив, коли вторгнувся в Україну. Ми всі знаємо, що півмільйона людей загинуло через Путіна. Це - волелюбна проамериканська країна, яка бореться за своє виживання і демократію. Ні, я не думаю, що ми маємо надсилати їм готівку. Я вважаю, що ми маємо надати їм обладнання і озброєння для перемоги”, - каже Гейлі.

На думку Гейлі підтримка України сприяє стримуванню агресії в усьому світі. Коментуючи позицію Рамасвамі, Гейлі заявила: “Я кажу вам, Путін і президент Сі стікають слиною від думки, що хтось такий може стати президентом”.

Питання підтримки України важливе, погоджуються глядачі дебатів, опитані Голосом Америки

Водночас, поспілкувавшись з кількома глядачами дебатів, Голос Америки з’ясував, що для багатьох з них питання підтримки України й демократії в усьому світі є важливим.

Так, глядачка дебатів Кім Райс зазначила: “Для мене важливо, аби Америка підтримувала Україну. Як каже Ніккі, якщо Путін здобуде Україну - це перемога не лише для нього, але й для Китаю, тоді Китай нападе на Тайвань. Ми маємо протистояти цим людям. Тому я вважаю, що підтримувати Україну - важливо”.

З нею погодився Нікан Хатібі, який сказав: “Те, що відбувається у світі - чудовий приклад наслідків американського ізоляціонізму. Коли Америка відступає від лідерства, ми бачимо, як світ певною мірою руйнується. Ми бачимо підйом Росії, радянських впливів, ми бачимо як Китай, через посібників, заражає наші громади фентанілом, ми бачимо, як зростає тероризм через Іран. Ми вважаємо, що підтримувати Україну важливо, як і ідеї, які стоять за цією підтримкою - зокрема боротьба із Росією”.

До роботи над статтею долучилась Юлія Ярмоленко.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG