Спеціальні потреби

"Нагадування терористичної Росії, що її жорстокості та жадобі крові немає меж". Західні посадовці засудили нічну атаку Росії на Україну


Люди ховаються на станції метро, очікуючи закінчення чергової повітряної тривоги під час російського ракетного обстрілу Києва, 29 грудня 2023 року. (Фото Сергія ЧУЗАВКОВА / AFP)
Люди ховаються на станції метро, очікуючи закінчення чергової повітряної тривоги під час російського ракетного обстрілу Києва, 29 грудня 2023 року. (Фото Сергія ЧУЗАВКОВА / AFP)

На тлі найбільшого за всю війну повітряного обстрілу України в ніч перед 29 груднем, світові лідери вкотре засудили жорстоку агресію Росії проти України і закликали надати Україні додаткове фінансування й усю необхідну військову техніку якомога скоріше.

Збройні сили України повідомили, що збили 114 зі 158 повітряних цілей. Загинули щонайменше 20 людей.

Посолка США в Україні Бріджит Брінк виставила на своїй сторінці в мережі Х фото з екрана свого телефона з декількома повідомленнями про повітряну тривогу в Києві вночі.

“Це те, що українці побачили на своїх телефонах сьогодні вранці: мільйони чоловіків, жінок і дітей перебувають у бомбосховищах, через те, що Росія обстрілює всю країну ракетами. Україна потребує фінансування вже зараз, щоб продовжити боротьбу за свободу від такого жаху у 2024 році”, - написала посолка.

Прем’єр-міністрка Естонії Кая Каллас зазначила в мережі Х: “Росія здійснила наймасштабнішу атаку на Україну, маючи мішенню цивільне населення. Воєнний злочин у великих масштабах.

Нагадування на Новий рік, що цілі Росії не змінилися – вона хоче знищити Україну. Не дати агресії принести [очікувані] результати має вирішальне значення для європейської та глобальної безпеки”.

Україна як ніколи потребує нашої підтримки
Алар заріс

Алар Каріс, президент Естонії, написав про “жахливі новини на світанку” в мережі Х, назвавши російські удари по мирних жителях “нелюдськими”. “Україна як ніколи потребує нашої підтримки, а нещодавня військова допомога США у розмірі 250 мільйонів доларів, включаючи боєприпаси протиповітряної оборони, є надзвичайно своєчасною та зразковою”, - додав він.

Президент Литви Гітанас Науседа написав в Х: “Для всіх, хто каже, що втомився від війни в Україні – нагадування терористичної Росії, що її жорстокості та жадобі крові немає меж.

Ми повинні надати всіляку підтримку Україні для перемоги над агресором!

Будьте сильні, брати українці, Литва з вами!”

Його латвійський колега президент Едгарс Рінкевичс заявив: “Російські терористи продовжують масовані обстріли українських міст. Ще раз: Україна має отримати всю військову та фінансову допомогу ЗАРАЗ, це єдиний спосіб зупинити війну та напади на цивільні цілі. Повна солідарність з Україною в цей важкий час!”

Міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг зауважив у мережі Х, що Росія повинна невідкладно припинити такі “жорстокі” напади. “Наші думки сьогодні вранці з Україною після того, як вона витримала найбільшу російську повітряну атаку - безпрецедентну кількість ракет і безпілотників, що руйнують цивільну інфраструктуру та життя мирних жителів”, - додав Шалленберг.

Навмисні напади на цивільне населення є воєнними злочинами
Тобіас Більстрьом

Своєю чергою міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом заявив наступне: “Росія вкотре доводить свою повну зневагу до людського життя. Величезна атака за ніч з пораненими та вбитими по всій Україні. Удари по лікарні, торговому центру, навчальних закладах і будинках. Навмисні напади на цивільне населення є воєнними злочинами. Росія буде притягнута до відповідальності, і ми ще активніше підтримуватимемо Україну до перемоги протягом 2024 року”.

Міністр іноземних справ Чехії Ян Ліпавський так відреагував на напад: “Ще один російський варварський напад на Україну, ще один доказ того, що ми повинні наполегливо підтримувати захист України. Ми не повинні дозволити Росії досягти успіху в її викривленому імперіалістичному вторгненні”.

Деніз Браун, гуманітарна координаторка ООН в Україні, виступила із заявою, в якій “найрішучішим чином” засудила “огидну хвилю нападів Росії на населені пункти України протягом останніх кількох годин, які залишили шлях руйнувань, смертей і людських страждань”.

Браун сказала, що удари завдали шкоди будинкам, школам, лікарням, торговим центрам, станціям метро та енергетичній інфраструктурі, убивши та поранивши мирних жителів “майже в кожному регіоні країни”.

“Зараз сім'ї та екстрені служби намагаються витягти людей з-під уламків, що залишилися внаслідок руйнувань.

Для українського народу це ще один неприйнятний приклад жахливої реальності, з якою він стикається, і яка зробила 2023 рік ще одним роком величезних страждань”.

Міністерства закордонних справ кількох країн також засудили атаку. Зокрема МЗС Чехії зазначило на сторінці в мережі Х: “Це не війна “десь далеко”, це відбувається в Європі. Росія не соромиться атакувати незахищене населення, де серед зруйнованих об'єктів є школи та дитячі садки. Чехія твердо стоїть на боці України і підтримуватиме покарання військових злочинців”.

МЗС Естонії категорично засудило “нелюдські” напади Росії й закликало до створення міжнародного трибуналу: “Світ має підтримати перемогу України та уповноважити #СпеціальнийТрибуналЗараз, щоб притягнути Москву до відповідальності за злочини, скоєні в Україні.”

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG