Спеціальні потреби

США продовжують патрулювання у Червоному морі на тлі атак хуситів на торговельні судна


Ударна група USS Gerald R. Ford, 11 жовтня 2023. Фото U.S Naval Forces Central Command / U.S. 6th Fleet / REUTERS
Ударна група USS Gerald R. Ford, 11 жовтня 2023. Фото U.S Naval Forces Central Command / U.S. 6th Fleet / REUTERS

Після кількох місяців додаткового чергування на морі для забезпечення захисту Ізраїлю авіаносна ударна група USS Gerald R. Ford попрямує додому, оголосили ВМС США у понеділок.

Авіаносець та інші військові судна його групи замінять десантний корабель USS Bataan і кораблі USS Mesa Verde і USS Carter Hall.

USS Ford відправили до Східного Середземномор'я, щоб бути на відстані удару по Ізраїлю після атаки ХАМАСу 7 жовтня. Авіаносець залишався у Східному Середземномор'ї, поки військові кораблі, які його супроводжували, зайшли в Червоне море, де вони неодноразово перехоплювали балістичні ракети та ударні безпілотники, випущені з Ємену, контрольованого хуситами, яких підтримує Іран.

Також у регіон був дислокований інший авіаносець США USS Dwight D. Eisenhower, що патрулював поблизу Аденської затоки, в гирлі водного шляху Червоного моря, де за останні тижні чимало комерційних суден зазнали нападів.

Зокрема 31 грудня ВМС США потопили три з чотирьох човнів хуситів, які атакували торговельний корабель та американські військові гелікоптери. Як повідомляв Голос Америки, відповідаючи на вогонь, американські гелікоптери потопили три з чотирьох човнів хуситів, а четвертому човнові вдалось втекти, йдеться в заяві США. З огляду на атаки, данська компанія Maersk повідомила, що припиняє мореплавство в Червоному морі.

Раніше Голос Америки також розповідав, що за оцінками 10-15% світової торгівлі проходить через Червоне море, і міжнародним судноплавним компаніям доводиться змінювати маршрут через мис Доброї Надії, додаючи тижні до доставлення ключових товарів і матеріалів, включаючи нафту і газ.

Для відповіді на загрозу судноплавству міністр оборони Ллойд Остін оголосив про створення нової коаліції для захисту кораблів, що проходять транзитом через Червоне море.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG