Спеціальні потреби

Нові ядерні натяки Путіна в довгому списку погроз за час війни проти України


Путін заявив, що Росія "технічно" готова до ядерної війни. 13 березня 2024 р.
Путін заявив, що Росія "технічно" готова до ядерної війни. 13 березня 2024 р.

Російський президент Владімір Путін знову заявив про готовність до застосування ядерної зброї, що додалося до низки натяків і відкритих погроз на адресу Заходу і зокрема щодо США, кількість яких збільшилася на тлі війни Росії з Україною.

Нова заява пролунала в його інтерв’ю оприлюдненому російськими ЗМІ 13 березня - за два дні до офіційного початку президентських виборів у Росії, де Владімір Путін фактично є єдиним кандидатом, з можливістю перемогти.

Відповідаючи на запитання журналістів про можливість ядерної війни, Путін зауважив, що, на його думку “стратегічне стримування” щодо застосування ядерної зброї ще діє, і ніхто, за його словами, не хоче розпочинати ядерну війну, але наголосив, що Росія до такої війни готова.

Агенція Reuters нарахувала, що за понад два роки з часу відкритого вторгнення в Україну Путін принаймні десять разів виголошував погрози застосування ядерної зброї.

Такі заяви лунають як намагання Москви залякати міжнародну спільноту і зменшити готовність допомагати українцям оборонятися від російської агресії.

Але західні лідери відверто не визнають, що російські погрози на них діють, і підтримка України з 2022 року поступово наростала.

Військова допомога Україні перейшла від постачання лише військового спорядження, яке називали нелетальною зброєю, до надання щораз потужніших озброєнь, зокрема гармат, а згодом - важкої бронетехніки і танків західного виробництва, новітніх систем ППО, та обіцяних літаків винищувачів F-16, яких Україна очікує цього року.

Ядерні погрози і натяки Путіна

24 лютого 2022 р. Путін, оголошуючи вторгнення в Україну, застеріг міжнародну спільноту від протидії російському нападу і зокрема заявив, що “Росія залишається однією з найпотужніших ядерних держав”.

Також в тій промові російський президент, не надавши жодних доказів, стверджував, що Україна буцімто прагнула здобути ядерну зброю.

27 лютого 2022 р. Путін казав, що віддав наказ привести ядерні сили Росії до підвищеної готовності.

21 вересня 2022 р. Путін оголосив першу з часів Другої Світової війни військову мобілізацію в Росії і зокрема заявив: “”Якщо територіальна цілісність нашої країни буде під загрозою, ми без сумніву застосуємо всі наявні засоби для захисту Росії і нашого народу - це не блеф”.

30 вересня 2022 р. Путін зауважив, що Сполучені Штати створили “прецедент”, скинувши дві ядерні бомби на Японію 1945 року.

9 грудня 2022 р. Путін заявив, що будь-яка країна, яка посміє атакувати Росію ядерною зброєю буде стерта з лиця Землі. Він зокрема пригрозив застосуванням так званих гіперзвукових ракет.

22 лютого 2023 р. Путін оголосив, що Росія припинить участь в договорі зі США про обмеження стратегічних озброєнь, який обмежував кількість ядерних боєголовок на озброєнні двох країн. Він також сказав, що Росія має бути готова здійснювати ядерні випробування, якщо це робитимуть США.

25 березня 2023 р. Путін повідомив, що Росія домовилась з Білоруссю про розташування тактичної ядерної зброї на білоруській території.

5 жовтня 2023 р. Путін сказав, що не бачить потреби у зміні ядерної доктрини Росії, яка проголошує можливість застосування ядерної зброї у відповідь на ядерний напад, або на напад із застосуванням звичайних озброєнь, якщо це становить загрозу існуванню держави.

Путін тоді проголосив, що Росія випробувала і незабаром візьме на озброєння нові крилаті й балістичні міжконтинентальні ракети здатні нести ядерні боєголовки.

22 лютого 2024 р. Путін здійснює символічний переліт в оновленому стратегічному бомбардувальнику ТУ-160М здатному нести ядерну зброю.

29 лютого 2024 р. Путін заявив, що західні країни ризикують спровокувати ядерну війну, якщо надішлють свої війська для участі в бойових діях в Україні.

Він сказав: “Вони повинні усвідомлювати, що ми також маємо зброю, яка може завдавати ударів по цілях на їхні території. І це загрожує конфліктом з застосуванням ядерної зброї та знищенням цивілізації. Хіба вони цього не розуміють?”

13 березня 2024 р., відповідаючи на запитання під час інтерв'ю, чи Росія готова до ядерної війни, Путін сказав: “З військового погляду ми, звичайно ж, готові”, але додав, що він не бачить бажання до ядерного конфлікту в інших.

Відео - найголовніше

Грузини готуються до вирішальних виборів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG