Спеціальні потреби

Доповідь про дотримання прав ромів в Україні в час війни заслухає представниця Держдепу


Українська поліція проводить евакуацію ромів із села Лощинівка Одеської області, після того, як селяни пограбували їхні будинки, 2016 рік. Фото AP
Українська поліція проводить евакуацію ромів із села Лощинівка Одеської області, після того, як селяни пограбували їхні будинки, 2016 рік. Фото AP

Доповідь про становище ромських громад в Україні з часу російського вторгнення, про службу ромів у лавах ЗСУ та те, як покращити життя цієї етнічної спільноти в Україні презентують цими днями у Брюсселі.

У презентації, яку організовує Ромська фундація для Європи, серед інших, візьме участь спеціальна представниця Держдепу з питань расової рівності та справедливості Дезіре Корм'є Сміт. Про це вона повідомила на своїй сторінці у мережі Х.

"Я їду в Брюссель та в Оксфорд 9-12 квітня, щоб взяти участь у запуску доповіді від організації "Роми для Європи" про вплив війни в Україні на ромів, а також на Всесвітній форум Фонду Сколла", - проанонсувала посадовиця.

Державний департамент у заяві 9 квітня висловив стурбованість через "маргіналізацію ромських громад, особливо в Європі".

"Ми продовжуємо підтримувати вільнішу, справедливішу та інклюзивнішу Європу та відстоювати рівні права для ромів, а також для всіх осіб із маргіналізованих расових чи етнічних спільнот у всьому світі", - мовиться у заяві Держдепу США.

8 квітня у Міжнародний день ромів Державний секретар США Ентоні Блінкен наголосив на важливості забезпечити права, рівність та гідність цієї етнічної спільноти.

"Роми продовжують стикатися з расизмом, дискримінацією та ксенофобією в багатьох частинах світу, що призводить до непропорційної бідності, несправедливості та навіть насильства щодо ромських громад. Роми також залишаються однією з найбільш безправних етнічних спільнот у світі”, - заявив Держсекретар США.

Блінкен назвав громаду ромів "однією з найбільш безправних спільнот у світі".

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG