Спеціальні потреби

Чи встигне Україна підготувати новобранців до нового наступу Росії – західні медіа про мобілізацію


Проголосований ВРУ законопроєкт про мобілізацію не містить положення про демобілізацію. На фото: військовослужбовець мобільного підрозділу протиповітряної оборони 117-ї окремої механізованої бригади на позиції в Запорізькій області, 6 квітня 2024 р. Roman PILIPEY/AFP
Проголосований ВРУ законопроєкт про мобілізацію не містить положення про демобілізацію. На фото: військовослужбовець мобільного підрозділу протиповітряної оборони 117-ї окремої механізованої бригади на позиції в Запорізькій області, 6 квітня 2024 р. Roman PILIPEY/AFP

11 квітня Верховна Рада України ухвалила в цілому проєкт закону про мобілізацію. Частина депутатів та військовослужбовців висловили критику відсутності норми про демобілізацію у законопроєкті.

На прохання голови Міноборони Рустема Умєрова та головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського це питання винесуть окремим законопроєктом, повідомив представник “Слуги народу”, член комітету з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський в етері програми Радіо Свобода “Свобода.Ранок”.

Відповідно до проголосованого законопроєкту, чоловіки у віці 18-60 років зобов’язані протягом 60 днів оновити свої облікові дані у військкоматі, центрі надання адмінпослуг (ЦНАП) або в електронному кабінеті призовника.

Чоловіки, які живуть за кордоном, також повинні оновлювати свої контакти онлайн

Видання Politico нагадує, що українські чоловіки, які живуть за кордоном, також повинні оновлювати свій контактний номер та адресу онлайн.

Раніше BBC повідомляла, що за межами України пунктів вербування немає, але цитувала заклик міністра оборони до всіх громадян України “йти в армію, де б вони не були”.

Газета The New York Times підрахувала, що “в Україні дуже мало молодих чоловіків” віком 20-30 років та наголошує на “величезній демографічній проблемі для країни у стані війни”.

“Близько мільйона чоловіків, які служать в українській армії, виснажені. Чимало бійців несуть бойове чергування по два роки. Десятки тисяч загинули або отримали серйозні поранення. Вкрай потрібні нові рекрути”, – пише NYT.

Газета говорить про “ризик втратити ціле покоління” в Україні.

“Незрозуміло, як швидко Україна набере та навчить додаткові війська, які їй потрібні, і чи будуть вони готові до ширшого російського наступу, який очікується навесні чи влітку”, – зазначає видання.

Суперечливим назвала згаданий законопроєкт агенція Associated Press.

AP наголошує, що під час війни в Україні “багато хто ухилявся від призову, уникаючи контактів з владою” та очікує, що цю ситуацію виправить передбачена у законопроєкті система ідентифікації кожного чоловіка, який потенційно підлягає призову.

Водночас агенція застерігає – “незрозуміло, чи Україна, з її постійним дефіцитом боєприпасів, має можливість озброїти велику кількість новобранців” без нового надходження західної допомоги.

Reuters додає, що окрім браку боєприпасів українському війську гостро бракує живої сили. А також інформує про “тисячі випадків ухилення від призову”.

Агенція наголошує, що українському парламенту знадобилося кілька місяців, щоб поставити законопроєкт на остаточне голосування, “оскільки політики звинувачували один одного у … відсутності політичної волі для схвалення непопулярних змін”.

Після першого читання в лютому було подано понад 4 тисячі поправок. Депутати відхилили більшість поправок, значно пом'якшивши початкові пропозиції щодо покарання для тих, хто намагався ухилитися від призову, пише Reuters.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG