Спеціальні потреби

Обмеження США на торгівлю чипами "значно уповільнили" Росію, каже Міністерка торгівлі США


Експортні обмеження США та союзників уповільнюють Росію, заявила міністерка торгівлі США Джина Райдмондо під час слухань в американському Конгресі 8 травня.
Експортні обмеження США та союзників уповільнюють Росію, заявила міністерка торгівлі США Джина Райдмондо під час слухань в американському Конгресі 8 травня.

В уряді США переконані - експортні обмеження працюють і уповільнюють воєнну машину Кремля.

"Ми ввели обмеження на експорт до Росії майже 700 видів товарів подвійного призначення і додали до санкційного переліку майже 100 китайських компаній за допомогу Росії в обході експортних обмежень", - заявила міністерка торгівлі США Джина Раймондо під час слухань в американському Конгресі 8 травня.

На слуханнях, що були присвячені бюджету відомства на 2025 рік, сенатори-республіканці від штату Техас Джейк Еллзі та Тоні Гонзалес висловили занепокоєння тим, що американські мікрочипи знаходять в зброї, яку застосовує Росія, Іран, а також в північнокорейських дронах, які Росія використовує для атак по Україні.

"Як видається, вони можуть використовувати чипи, які ми вважаємо нешкідливими комерційними чипами, з летальною метою", - заявив Еллзі, звертаючись до посадовиці.

Раймондо висловила переконання, що експортні обмеження США "значно сповільнили Росію" і вказала, що саме через обмежений доступ до західних мікрочипів, Росія "змушена використовувати чипи із помп для грудного молока, холодильників і подібних речей, а саме це вони і роблять, саме тому, що наші початкові обмеження працюють".

Росіяни змушені використовувати комерційні чипи і переналаштовувати свою техніку, вони також мають покладатись на Іран та Китай, щоб отримувати такі мікрочипи, додала вона.

Раймондо наголосила - США постійно збільшують санкції. "Ми використовуємо всі наявні засоби, щоб розв'язати проблему", - запевнила посадовиця.

"Якщо ми дізнаємось, що китайська компанія обходить наші експортні обмеження щодо Росії, ми включаємо цю компанію до санкційного переліку, що дозволяє нам розглянути кожну базу даних у світі, отримати дані з публічного доступу та приватні, щоб дізнатись, що насправді відбувається", - додає вона.

Все ж США не мають наміру повністю припиняти торгівлю з Китаєм, а натомість зосередяться на конкретних високотехнологічних товарах, "які ми маємо і до яких вони не можуть отримати доступ іншим чином" і які є важливими для військових спроможностей Китаю, каже Раймондо.

Американські компоненти потрапляють до Росії двома шляхами, каже дослідниця Інституту Петерсона та Київської школи економіки Еліна Рибакова в інтерв'ю Голосу Америки в березні.

Перший шлях – поставки з таких країн як ОАЕ, Туреччини, китайського Гонконгу, можливо Казахстану і потім – до Росії.

Другий механізм – коли товари постачаються прямо з виробництв в Китаї, Малайзії, Філіппін та інших азійських країн, де є багато дешевих виробників. Такі товари можуть потім надходити, наприклад, до Гонконгу, щонайменше на папері, і вже потім – до Росії, припускає дослідниця.

Якщо діяти швидко, можна обрізати Росії доступ до 95% компонентів, переконана Рибакова. Рибакова та низка інших аналітиків закликають США посилити нагляд за виконанням експортних обмежень.

Підписуйтесь на Голос Америки Українською у WhatsApp і Viber!

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG