Спеціальні потреби

В Литві чинний президент здобув більшість голосів у першому турі і змагатиметься в другому 26 травня


Литовський президент Ґітанас Науседа на пресконференції у Вільнюсі 13 травня 2024 р.
Литовський президент Ґітанас Науседа на пресконференції у Вільнюсі 13 травня 2024 р.

Ґітанас Науседа, чинний президент Литви, і прем’єр-міністрка Інґріда Шимоніте вийшли в другий тур президентських виборів, що відбуваються на тлі дискусій про агресію Росії щодо України та ймовірну російську загрозу для Балтії.

Литовська центральна виборча комісія повідомила, що за попередніми результатами голосування 12 травня Науседа здобув понад 44% голосів, а Шимоніте - майже 20%.

Оскільки жоден з кандидатів не набрав 50%, то двоє лідерів змагатимуться в другому турі 26 травня.

Литва - країна з населенням 2,8 мільйона опинилися серед найгучніших голосів у Європі на підтримку українців в умовах російської війни і серед тих, які виділяють на допомогу Україні найбільше у вимірі частки державного ВВП.

Науседа у неділю сказав журналістам, що серед своїх головних завдань на посаді вважає переконування союзників Литви в НАТО і в Європейському Союзі про потребу збільшувати військову допомогу Україні.

Литовці, а також мешканці Латвії і Естонії - балтійських країн, які десятки років перебували під окупацією Москви, з осторогою дивляться на російську агресивність.

Агенція Reuters, посилаючись на нещодавнє опитування в Литві, повідомляє, що більш ніж половина литовців вважають напад Росії можливим, або дуже можливим.

І Науседа, і Шимоніте висловлюються за збільшення видатків на оборону з 2,75% ВВП до принаймні 3%, щоб фінансувати оновлення своєї армії, а також на підготування бази для розташування бригади військ НАТО з Німеччини, які мають стати до бойової готовності 2027 р.

Референдум про громадянство

Разом з виборами президента у Литві 12 травня голосували на референдумі щодо того, чи підтримують вони зміну конституції для дозволу литовцям додаткового громадянства.

Але референдум не відбувся, бо в ньому взяла участь недостатня кількість виборців.

Чинний закон не дозволяє литовським громадженим бути громадянами також інших країн.

Питання громадянства постало серйозно, бо чимало литовців скористалися правом вільного пересування у Європі багато живуть в інших країнах.

Державна статистична служба каже, що зараз населення Литви становить 2,885,891 у порівнянні з приблизно 3,5 млн 1990 р.

Розсилка

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG