Спеціальні потреби

Іран підтвердив загибель президента внаслідок падіння вертольота


Іранський президент Ебрагім Раїсі загинув у віці 63 років. Вибори наступного президента Ірану мають відбутися впродовж 50 днів.
Іранський президент Ебрагім Раїсі загинув у віці 63 років. Вибори наступного президента Ірану мають відбутися впродовж 50 днів.

Державні засоби масової інформації Ірану підтверджують смерть президента Ебрагіма Раїсі, який загинув разом з міністром закордонних справ Хоссейном Амір-Абдоллахяном та іншими посадовцями, коли вертоліт з ними впав у горах на півночі країни.

Вертоліт був одним з трьох, в яких іранська державна делегація поверталася у неділю з церемонії відкриття греблі в сусідньому Азербайджані.

Західні держави переважно стримано відреагували на повідомлення про загибель іранського президента - представника влади, яку звинувачували в підтримці міжнародного тероризму і в жорстких утисках непокірних ісламському режиму всередині Ірану.

Дрони - “шахеди”, які Росія застосовує для бомбардування України, стали символом співпраці Тегерану з Москвою, хоча Іран заперечує постачання зброї для загарбницької російської війни проти українців.

Російський президент Владімір Путін назвав загиблого іранського президента "справжнім другом Росії", який намагався довести відносини Москви і Тегерану до "рівня стратегічного партнерства".

Співчуття і виправдовування

Чільний посадовець Європейського Союзу, президент Європейської ради Шарль Мішель у понеділок повідомив, що "ЄС виражає щирі співчуття у зв’язку зі смертю іранських посадовців".

Але комісар ЄС з кризових ситуацій Янез Ленарчич був вимушений виправдовуватися за повідомлення про допомогу іранцям з пошуками місця аварії.

Ленарчич наголосив у додатковому дописі в X, що "сприяння пошуково-рятувальним операціям не є ознакою політичної підтримки жодного режиму", а лише виявом "людяності".

Серед перших, хто висловив співчуття у зав’язку з загибеллю іранського президента, стали угруповання Хамас і Хезболла, названі терористичними організаціями у США, в ЄС та в інших країнах.

Президент Венесуели Ніколас Мадуро назвав президента Раїсі “безумовним другом” і “надзвичайним лідером”.

Співчуття також висловили прем’єр-міністри Туреччини, Індії, Пакистану, і Президент Об’єднаних Арабських Еміратів та інші.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG