Спеціальні потреби

Українців із двома паспортами розглядають лише як громадян України, кажуть у Держприкордонслужбі


З 1 червня Україна скасувала виняток щодо проживання "за кордоном" для військовозобов'язаних громадян. Для тих українців, які мають дозвіл на постійне місце проживання в інших країнах чи подвійне громадянство, не дозволятимуть виїзд за кордон у межах мобілізаційного законодавства.

Як повідомив офіційний представник Держприкордонслужби України Андрій Демченко в коментарі Інтерфакс-Україна, "формулювання, що шириться на різних ресурсах, про те, що українців з подвійним громадянством тепер не випускатимуть з країни, м'яко кажучи, не коректне".

Він наголосив, що в Україні заборонено подвійне громадянство: "Навіть якщо громадяни України мають паспорт іншої країни, їх насамперед розглядають виключно як громадян України, і на них поширюються права й обов'язки громадян України".

Водночас він пояснив, що громадяни України, які постійно проживають за кордоном та які мали у своїх документах відповідні відмітки про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітки про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України, раніше мали можливість виїжджати за межі України. "Однак зі зміною норм законодавства тепер така можливість для них обмежена", − пояснив Демченко.

Про нові правила також напередодні повідомило посольство США у Києві. Воно опублікувало на своєму сайті повідомлення для американських громадян, які мають паспорт України.

У посольстві зазначили, що чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають громадянство України та США, більше не зможуть залишити Україну: "Посольство США обмежене в можливості впливати на українське законодавство, зокрема щодо застосування воєнного стану та закону про мобілізацію до громадян України. Якщо ви перебуваєте в Україні і не можете покинути країну, знайдіть собі прихисток та виконуйте всі місцеві розпорядження".

"Якщо ви зараз не перебуваєте в Україні, ми наполегливо радимо утриматись від будь-яких подорожей в Україну громадянам США чоловіків віком від 18 до 60 років, які також мають українське громадянство або претендують на українське громадянство та не бажають залишатися в Україні на невизначений термін. Існує надзвичайно високий ризик того, що вам не дозволять виїхати навіть із паспортом США", – йдеться у повідомленні.

У травні в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, за яким усі чоловіки віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої дані у територіальних центрах комплектування. Якщо за 60 днів дані не оновити, людину можуть оголосити у розшук та накласти грошовий штраф.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG