Спеціальні потреби

"Путін вирішив інвестувати в зброю, а не в їжу". Мінфін США про те, як не дати зміцніти воєнній машині Кремля


Архівне фото 2022 року: залишки ракети на вулиці в Києві
Архівне фото 2022 року: залишки ракети на вулиці в Києві

Путін обрав стратегію перевести всю економіку на воєнні рейки. Це спустошливо для росіян, однак дає можливість Кремлю збільшити виробництво зброї, вважає заступник міністра фінансів США Воллі Адеємо.

Він переконаний: щоб не дати зміцніти воєнній машині Кремля, союзники мають діяти і, зокрема, переконати Китай не допомагати Росії будувати військово-промисловий комплекс.

"Путін вирішив інвестувати в зброю, а не в їжу, інвестувати в розбудову війська, а не в росіян. І хоча це з часом спустошить російський народ, зараз це означає, що він зможе виробляти зброю, якщо ми не вживатимемо дій. Треба не дозволити Росії отримувати товари для цієї війни", - сказав Адеємо в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки.

Посадовець закликав союзників сприймати військово-промисловий комплекс Росії не як окрему частину економіки, а "думати загалом про їхню економіку як економіку війни".

"Якщо це так, то ми повинні думати про розширення санкцій та експортних обмежень так, щоб перекрити всі шляхи, які Росія використовує для виробництва зброї, включно із тим, щоб забезпечити, що не лише компанії та особи в Китаї не надають товари Росії, але і що компанії в наших країнах на Заході мимоволі не надають товари, які опиняються у російському військовому обладнанні", - додає він.

Росія сама не досягла успіху в тому, щоб створити власне виробництво мікроелектроніки для своєї зброї і покладається на імпорт цих компонентів, кажуть в Міністерстві торгівлі США.

Росіяни "значного успіху не досягнули" в організації власного виробництва мікроелектроніки, сказав в інтерв'ю Українській службі Голосу Америки заступник міністра торгівлі США Метью Аксельрод.

"Іншими словами – основна проблема – постачання чипів до Росії ззовні. Якщо виникне внутрішнє виробництво – нас це непокоїтиме, але наскільки я знаю, це в основному постачання ззовні", - додає він.

Росія здатна виробити зброю в необхідних їм масштабах для війни лише тому, що вона отримує компоненти з Китаю, переконаний Адеємо.

Для того, щоб не допустити зміцнення російської воєнної машини, США закликають Європу діяти спільно, щоб переконати Китай припинити продавати Росії товари подвійного призначення.

Під час візиту до Німеччини минулого тижня Адеємо переконував європейські компанії в тому, що китайські компанії потрібно поставити перед вибором: або вести бізнес із західним союзом, який представляє 50% світової економіки, або вони можуть продовжувати вести бізнес з російським військовим комплексом.

"Не можна робити й те, й те. І я переконаний, що союзники, включаючи європейців, мають бути готові вживати дій, якщо наші слова не переконують Китай змінити поведінку", - каже Адеємо.

Китай заперечує постачання зброї до Росії, але союзники неодноразово висловлювали занепокоєння тим, що Пекін постачає до Росії матеріали для військово-промислового виробництва.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG