Спеціальні потреби

Сенат закликає Росію звільнити американського журналіста Евана Гершковича


Журналіст Wall Street Journal Еван Гершковіч на суді в РФ.
Журналіст Wall Street Journal Еван Гершковіч на суді в РФ.

Законодавці Сенату одностайно підтримали резолюцію, яка закликає негайно звільнити журналіста Wall Street Journal Евана Гершковича, який понад рік перебуває в російському ув'язненні. Відповідне голосування відбулось у середу, 5-го червня: "за" проголосували усі 100 сенаторів, повідомляє з Конгресу кореспондентка Голосу Америки Катерина Лісунова.

Держдепартамент США офіційно визнав Гершковича незаконно затриманим російською владою. Його арештувала Федеральна служба безпеки Росії 2-го березня 2023-го року за звинуваченнями у шпигунстві.

Резолюція закликає Москву негайно звільнити журналіста Гершковича, а також закликає усіх посадовців Білого дому, зокрема президента Байдена, привернути увагу до справи Гершковича та наполягати на його негайному звільненні під час усіх взаємодій з урядом РФ.

Також, документ висловлює солідарність з родинами Евана Гершковича, Пола Вілана, колишнього морського піхотинця, заарештованого у Москві у 2018 році та засудженого до 16 років позбавлення волі за звинуваченням у шпигунстві у 2020 році, та усіх інших американських громадян незаконно затриманих за кордоном.

В тексті резолюції наголошується, що уряд РФ так і не зміг публічно надати докази кримінальних дій Гершковича. Окрім того, документ підкреслює історичність цього затримання, оскільки востаннє американського журналіста було арештовано в Росії за звинуваченнями у шпигунстві, у 1986-му році, за часів Радянського Союзу.

Авторами резолюції виступили співголови сенатського комітету із міжнародних відносин, сенатор-демократ і голова комітету Бен Кардін та сенатор-республіканець і голова меншості у комітеті, Джим Ріш. Законодавці привітали позитивне голосування за резолюцію.

"Еван Гершкович перебуває у в’язниці понад рік за те, що просто виконував свою роботу – повідомляв про жорстоку війну Росії проти України, – сказав Ріш і додав, – Одностайне ухвалення Сенатом резолюції демонструє зобов’язання Конгресу безпечно повернути Евана та всіх американців, незаконно затриманих в Росії".

"Як голова Комітету з міжнародних відносин Сенату, я зроблю все, що в моїх силах, щоб наш заклик звільнити Евана пролунав у коридорах Кремля, досягнувши Володимира Путіна з ясністю та переконливістю… Ми всі солідарні з Еваном у його важку годину, а також з іншими несправедливо затриманими американцями, включаючи Пола Вілана, Алсу Курмашеву та Володимира Кара-Мурзу", – заявив сенатор-демократ Бен Кардін.

Журналіст та опозиційний активіст Кара-Мурза був засуджений у квітні Московським міським судом до 25 років колонії суворого режиму. Як повідомляв Голос Америки, Держдеп США не вніс його до списку “неправомірно затриманих”, хоча в росіянина є статус на постійне проживання у США, а його дружина – громадянка США.

Загалом підписантами резолюції Сенату виступили 37 сенаторів від обох партій, як демократи так і республіканці. Для остаточного погодження резолюції в Конгресі за неї далі мають проголосувати у Палаті представників.

Резолюція лише озвучує позицію американського Конгресу, не має законодавчої сили і відповідно, не вимагає дій від виконавчої гілки влади.

Наприкінці травня суд у столиці російського Татарстану продовжив арешт Алсу Курмашевої до 5 серпня. Редакторку Татаро-башкирської служби Радіо Свобода звинувачують у тому, що вона не зареєструвалася як так званий «іноземний агент» і поширювала, як вважає Москва, неправдиву інформацію про російську армію у зв'язку з війною Росії в Україні.

Журналістка, яка має подвійне російське та американське громадянство та проживає з родиною у Празі, приїхала до Росії в травні 2023 року, щоб побачитися зі своєю хворою матір'ю. Коли вона спробувала повернутися додому у червні, влада вилучила її паспорти. Вона перебуває в ув'язненні з жовтня 2023 року.

Наприкінці квітня президент США Джо Байден закликав Володимира Путіна звільнити Алсу Курмашеву, а також журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича, який понад рік перебуває в російському СІЗО.

"Журналістика – абсолютно точно не злочин", –наголосив Байден.

Дивіться також: Конгрес продовжить тиск на Білий дім щодо ударів по Росії.

Конгрес продовжуватиме тиск на Білий дім щодо ударів по Росії. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:48 0:00

Розсилка

Відео - найголовніше

Камала Гарріс та Зеленський — підсумки зустрічі. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:32 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG