Спеціальні потреби

Безпекова угода стане "важливою віхою"партнерства України та США


Фото для ілюстрації: президент України Володимир Зеленський в Німеччині, 11 червня 2024 року
Фото для ілюстрації: президент України Володимир Зеленський в Німеччині, 11 червня 2024 року

Під час саміту G7 13 червня Україна підпише безпекові угоди з Японією та США. "Документ зі Сполученими Штатами буде безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України", - йдеться в соцмедійному дописі президента України Володимира Зеленського.

Угода має на меті продемонструвати рішучість США зміцнити обороноздатність України без розміщення американських військ на українському полі бою. Угода включатиме зобов’язання України щодо реформ і моніторингу кінцевого використання зброї, наданої США.

Безпекова угода між США та Україною стане "віхою нашого партнерства" і "справжнім свідченням того, що ми віддані підтримці України не лише цього місяця, цього року, а на багато років наперед, сказав пресі радник США з нацбезпеки Джейк Салліван. "Ми підтримуватимемо Україну як і в захисті від російської агресії, так і у стримуванні майбутньої агресії, щоб Україна могла бути суверенною, життєздатною, процвітаючою демократією, закріпленою в західній та євроатлантичній спільноті", - додав він.

Домовленість, розрахована на 10 років, стосуватиметься довгострокових зусиль із навчання та оснащення українського війська, надання сучаснішої зброї та розбудови спроможностей військово-промислового комплексу, повідомляє New York Times з посиланням на інформацію посадовців США.

Видання все ж припускає, що домовленість може змінитись, якщо в США зміниться президент, адже, на відміну від угоди укладеної з Ізраїлем, ця домовленість не передбачає схвалення Конгресом мільярдної допомоги, а лише містить твердження про відданість президента США співпраці з Конгресом щодо довгострокової допомоги. Також, вказує видання, на відміну від безпекових угод США з Японією, Південною Кореєю та Філіппінами, ця домовленість не передбачатиме безпекових гарантій з боку США.

Видання The Washington Post також вказує на невизначені перспективи угоди, якщо президент у США зміниться.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Щорічний збір МВФ: чого чекати Україні. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG