Спеціальні потреби

Кредит $50 млрд для України. Звідки та коли надійдуть кошти. Детально


Фото: президент України Володимир Зеленський на саміті G7 в Італії 13 червня 2024 року
Фото: президент України Володимир Зеленський на саміті G7 в Італії 13 червня 2024 року

Лідери "Групи семи" узгодили план США надати Україні 50 мільярдів доларів позики, яка буде обслуговуватись коштом доходів, що накопичуються на російські державні активи.

Ця позика, заявив президент США Джо Байден у четвер, нагадає Путіну, що "ми не відступаємо, справді ми стоїмо разом проти цієї незаконної агресії". Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що кошти підуть "на оборону та відбудову України".

Читайте також: Історичний крок, провал плану Путіна – світові лідери про 50-мільярдну позику Україні

Основні цифри

$3 млрд - стільки, за оцінками ЄС, доходів можуть щорічно приносити заморожені російські активи.

$50 млрд - може скласти позика для України з використанням російських активів.

Близько $280 млрд - активів російського центробанку заморозили союзники України після початку повномасштабного вторгнення Росії.

Хто дасть позику?

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила в четвер, що кредит видаватимуть країни "Групи семи". ЄС може надати до половини коштів, а решту має надати Вашингтон, повідомив NYT європейський високопосадовець.

АР цитує посадовця Франції, який вказує, що позики країни видаватимуть окремо в межах власного законодавства та процедур.

Підготуватись до виборів в Європі та США

Кредит може надійти вже цього року, пише Financial Times з посиланням на поінформовані джерела. Отже, якщо влада в США зміниться, поміняти цю домовленість буде дуже складно для наступного президента США, пише NYT.

А от Forbes припускає: якщо вибори в США виграє Дональд Трамп, він зможе скасувати домовленість. Видання також вказує, що на нещодавніх виборах в країнах ЄС, свої позиції в політиці блоку зміцнили партії правого спрямування, які можуть зашкодити підтримці ЄС Києва.

Що буде з позикою, якщо війна завершиться?

Для того, щоб заморожені російські активи принесли дохід, вони мають залишатись знерухомленими десятки років. Лідери G7 зобов'язались тримати активи знерухомленими до того, як Росія виплатить Україні відшкодування за завдану шкоду.

Якщо ж війна завершиться, мирна домовленість передбачатиме участь Росії у відбудові України, переконані союзники.

"Ми сподіваємось на мирну домовленість, і в ході такої домовленості можуть бути прийняті рішення, щоб Росія платила компенсації Україні. Деякі з тих надходжень можна буде використати для виплат", - заявила міністерка фінансів США Дженет Єллен раніше цього місяця.

Чи будуть конфісковані активи?

Запропонований план не передбачає конфіскації основної суми заморожених російських активів. Однак оглядачі припускають, що видача кредиту може стати лише "першим кроком", за яким буде і конфіскація.

"Сполучені Штати правильно прийняли цей компроміс і також правильно діють в тому, що, як видається, є їхнім наміром використати основну суму, всі 280 мільярдів доларів", - пише в коментарі для Атлантичної Ради колишній координатор санкцій США в Державному департаменті Деніел Фрід.

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG