Спеціальні потреби

У Швейцарії розпочинається Саміт миру


Президент України Володимир Зеленський разом з Федеральною президенткою Швейцарії Віолою Амгерд після пресконференції на Саміт миру у містечку Бургеншток, поблизу Люцерна, 15 червня 2024 року.
Президент України Володимир Зеленський разом з Федеральною президенткою Швейцарії Віолою Амгерд після пресконференції на Саміт миру у містечку Бургеншток, поблизу Люцерна, 15 червня 2024 року.

Світові лідери збираються в суботу в Швейцарії на саміт, метою якого є тиск на Росію, щоб вона припинила війну в Україні. Але відсутність потужних союзників Москви, таких як Китай, може зменшити потенційний вплив події.

Десятки союзників України візьмуть участь у саміті, але Китай тримається осторонь, а без Китаю надії на ізоляцію Москви згасають. Саміті відбувається на тлі нового російського наступу і війна в Газі між Ізраїлем і ХАМАС також відвернула увагу від України, зауважують оглядачі.

Очікується, що переговори будуть зосереджені на ширших проблемах, викликаних війною, таких як продовольча та ядерна безпека та свобода судноплавства, а проєкт підсумкової декларації визначає Росію як агресора в конфлікті, повідомили джерела Reuters.

«Саміт ризикує показати обмеження української дипломатії, — сказав Річард Гоуен, директор Міжнародної кризової групи ООН. – Однак, це також шанс для України нагадати світові, що вона захищає принципи Статуту ООН».

Президент Росії Володимир Путін заявив у п'ятницю, що Росія припинить війну в Україні лише в тому випадку, якщо Київ погодиться відмовитися від своїх амбіцій щодо НАТО та передасть усі чотири області, на які претендує Москва - вимоги, які Київ швидко відхилив як такі, що рівнозначні капітуляції.

Умови Путіна, очевидно, відображали зростаючу впевненість Москви в тому, що її сили мають перевагу у війні, вважають оглядачі.

Москва розглядає те, що вона називає своєю спеціальною військовою операцією в Україні, частиною ширшої боротьби із Заходом, який, за її словами, хоче поставити Росію на коліна. Київ і Захід відкидають це твердження і звинувачують Росію у веденні незаконної загарбницької війни.

Швейцарія, яка прийняла саміт на прохання президента України Володимира Зеленського, хоче прокласти шлях для майбутнього мирного процесу за участю Росії.

Але геополітичні розбіжності навколо найсерйознішого європейського конфлікту з часів Другої світової війни переслідували зустріч. В останні дні Зеленський навіть звинуватив Пекін у тому, що він допомагає Москві підірвати зібрання. Міністерство закордонних справ Китаю заперечило звинувачення.

Китай заявляв, що розгляне можливість участі, але врешті відмовився, оскільки Росії там не буде і висунув альтернативний план.

«Зрозуміло, що на даний момент у геополітичному плані для Китаю особливі відносини з Росією мають пріоритет над будь-якими іншими міркуваннями», — сказав Бернардіно Регаццоні, колишній посол Швейцарії в Китаї.

Близько 90 країн та організацій візьмуть участь у дводенній зустрічі, яка має відбутися в Бюргенштоку, гірському курорті в центральній Швейцарії.

Віцепрезидентка США Камала Гарріс і лідери Франції, Німеччини, Італії, Великої Британії, Канади та Японії мають бути присутніми. Також очікується приєднання Індії, Туреччини та Угорщини, які підтримують дружніші відносини з Росією.

Європейські чиновники в приватному порядку визнають, що без підтримки головних союзників Москви вплив саміту буде обмеженим, але вони відзначають, що через понад два роки війни саміт демонструє, що війна в Україні не відійшла на другий план.

«Ще один маленький крок вперед у міжнародній солідарності з Україною як жертвою російської агресії», – сказав Даніель Вокер, колишній посол Швейцарії.

Росія, яка в лютому 2022 року ввела в Україну десятки тисяч військових, назвала ідею саміту без неї «марною».

Паралельно з переговорами прихильники України організували серією заходів у сусідньому місті Люцерн, щоб привернути увагу до гуманітарних витрат війни. Заплановано демонстрацію із закликом до повернення полонених і дітей, вивезених до Росії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG